САЩ имат намерение да увеличат количеството на ядрените си оръжия заради Русия

Pan.bg 13 яну 2018 | 10:40 views (518) commentaries(0)
img
pik.bg


САЩ имат намерение да увеличат количеството на ядрените си оръжия, пише американското издание Huffington Post, като се позовава на намиращо се в редакцията копие на новата ядрена доктрина на Вашингтон, съобщи "Фокус".

Документът, назован „Обзор на ядрения потенциал“, е съставен в Пентагона. Той определя политиката на страната в ядрената сфера и количеството и концепцията за строителството на новите ядрени сили на страната за период от пет до десет години.

Съгласно текста на проекта, администрацията на президента Доналд Тръмп иска да увеличи значително количеството на ядрените заряди с малка мощност, за да „укрепи ядреното сдържане“. Технически погледнато, атомните бомби, разрушили Хирошима и Нагазаки през 1945 година , също са с „малка мощност“.

„Русия не е Съветския Съюз, а Студената война отдавна е в миналото. Независимо от това, без оглед на всички наши усилия за съхраняване на добрите отношения, Русия възприема САЩ и НАТО като главни съперници и препятствие за реализацията на своята дестабилизиращи геополитически цели в Евразия“, се казва в текста.

Според мнението на авторите на проекта, Москва предполага, че ако първо предприеме ограничено използване на ядрено оръжие или заплашва с неговото използване, може да „парализира“ САЩ и НАТО и по този начин да завърши евентуален конфликт в своя полза. „Да се промени това грешно мнение на Русия е стратегически важна задача... Москва трябва да разбере, че даже да използва първа ядрено оръжие, това няма да й позволи да постигне поставените задачи, благодарение на което ще бъде напълно изменена природата на конфликта“, пишат съставителите на документа.

Северна Корея, според оценката на авторите, представлява „явна и сериозна заплаха“ за Съединените американски щати. Освен това, в текста се говори и за стратегията на Вашингтон в ядрената сфера спрямо Китай и Иран.

„Докато САЩ намаляваха броя на ядрените си глави и неговото значение във въоръжените си сили, други страни, включително Русия и Китай, се движеха в противоположна посока“, се твърди в документа.

От американското военно ведомство са отказали да коментират, заявявайки пред Huffington Post, че „не обсъждат предварителни проекти на документа“ и са добавили, че окончателната версия на „Обзора на ядрения потенциал“ трябва да бъде публикувана през февруари.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker