Спирдон Спирдонов: Доброволната военна служба се нуждае от обществена подкрепа, но и от пари

Pan.bg 22 яну 2018 | 06:45 views (1714) commentaries(2)
img Десет години след закриването на наборната военна служба министърът на отбраната Красимир Каракачанов прави пореден опит за връщането й под определена форма. Този път като доброволна, както я нарича той. Макар че и в днешната професионална армия офицерите, сержантите и войниците служат доброволно, т.е. по собствено желание. Получават и заплати, колкото и размерът им да не съответства на отговорността, която носят и на пазара на труда в България. От думите на министъра става ясно, че тези, които се отзоват на повика да служат доброволно, също ще получават определено заплащане. Тепърва предстои да видим характера на тази служба. Експерти по поръка на министъра вече подготвяли законопроекта.

Така ще бъде изпълнено едно от предизборните обещания на Обединените патриоти. Те успяха да го вкарат в правителствената управленска програма. Макар че от техния по-голям коалиционен партньор ПП ГЕРБ и преди, и сега, няма категорична подкрепа. Трудно ще бъдат убедени и народните представители от най-голямата опозиционна сила. В предишния парламент Патриотите се опитаха с промени във военното законодателство да възстановят наборната военна служба. Не казармата, както казват много хора, включително депутати и министри. Защото казармата са сградите, а тук идеята е със сериозно съдържание, за да бъде свеждана до жаргони от улицата. Тогава нито ГЕРБ, нито БСП подкрепиха вносителите, сред които бе и Красимир Каракачанов. Същото това министерство, което той ръководи днес, тогава сметна, че наборният войник е доста по-скъп от професионалния.

Сега очакваме да видим новите разчети. Много важна би била думата на военната експертиза. Бих казал, дори с изключително значение. Тя трябва да каже дали подкрепя амбицията на една от управляващите политически сили. Или би поискала първо днешната армия да стъпи на краката си. Например, да бъде попълнен некомплектът от личен състав до допустимия минимум, да се вдигнат военните заплати не с десет, а поне със сто процента, да настъпи най-сетне процесът на превъоръжаване и модернизиране, да има достатъчно дрехи и обувки и т.н. И нещо много важно.


Необходимо е качествено подобряване на условията на труд в казармите. Впрочем, това веднага ще бъде забелязано от първите доброволци, защото има голяма разлика между офисите на държавната администрация и фирмите и канцелариите в казармите, дори и на командирите да са те. Ако главната задача на


доброволната военна служба е попълване на резерва на Въоръжените сили, идеята би имала много по-голям смисъл. Впрочем в това отношение вече има макар и малки успехи с началната и специална военна подготовка на студенти през лятото във висшите военни училища. За останалото обаче е необходима силна обществена подкрепа. Не само, защото разходите трябва да посрещне данъкоплатецът. Налага се коренна промяна на разбирането, както от управляващи, така и от опозиция, за ролята и значимостта на Българската армия. /БГНЕС ---------------

Спирдон Спирдонов, главен редактор на в. „Българско войнство“. Анализът е направен специално за Агенция БГНЕС.

Прочети още на: http://www.bgnes.com/bez-filtyr/bez-filtyr/4562532/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  ONZI 22 яну 2018, 09:11
   
  4
   
  0

  Не се замозаблуждавайте та тя и сега е доброволна и резултатите са налице. Трябва да се търси другаде проблема.

 2. #2
  Пенито Михайлова 22 яну 2018, 09:54
   
  0
   
  0

  Meet Melanie Gaydos, The Model With A Rare Genetic Disorder Breaking Fashion Boundaries Намерете това,разгледайте го и после се оплаквайте! Статията можете да си я преведете.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker