Армейската авиация на Гърция ще придобие 70 вертолета OH-58D

Pan.bg 22 яну 2018 | 17:52 views (764) commentaries(0)
img Н.Димов, сп.”Клуб КРИЛЕ”

FlightGlobal.com

Гърция е пред завършване на процедурите за придобиване на 70 ударно-разузнавателни вертолети Bell Helicopter OH-58D Kiowa Warrior от излишъците на американската армия. Първите доставки плюс оборудване и въоръжение се очакват да бъдат извършени още тази година.
Първоначалните оперативни способности с ‘новите’ вертолети ще бъдат постигнати през 2019.

Правителството в Атина в най-скоро време ще отдели препоръчаните от Съвета по външна политика и отбрана 44 милиона евро (54 милиона долара) за проекта. Тази сума ще покрие цената на обучение на летателен и технически състав, привеждането на вертолетите в летателна годност, транспорта от САЩ до Гърция и доставката на резервни части за първите две години експлоатация.

Вертолетите ще се доставят по американската програма за военни излишъци (Еxcess defense articles - EDA). Така гръцката армия ще получи 36 напълно оборудвани вертолета, още 24 с липса на определени системи (ще се използват за тренировъчни полети и обучение) и 10 броя, които ще се използват за резервни части.

OH-58D ще бъдат въоръжени с УР „въздух-земя” Lockheed Martin AGM-114K Hellfire, 70 мм НУРС Hydra-70 и 50-калиброви картечници.
Гърция ще е третата страна, която ще получи втора ръка OH-58D по програмата EDA. Първите две са Хърватия, получила през 2016 г. 16 вертолета от този тип и Тунис, която е в процес на придобиване на тези хеликоптери.

Според базата данни на Flight Fleets Analyzer, гръцките ВС разполагат с над 160 вертолета различни модели - Agusta-Bell AB205 и AB206, Bell UH-1H, Boeing AH-64A/D Apache, CH-47D/SD Chinook и NH Industries NH90.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker