38-и механизиран батальон на 2-ра бригада: Едновременно – в две учения зад граница

Pan.bg 12 фев 2018 | 08:16 views (3590) commentaries(8)
img През тази година на батальона предстоят важни за изпълнение задачи. От тях бих откроил две учения. Едното е командно-щабно с войски и в него ще участва първа рота с командир капитан Росен Начев. То ще се състои в Румъния и е за обучение в многонационалната дивизия „Югоизток”. Другото КЩУ, в което ще има и наши представители, е на многонационалната бригада „Югоизточна Европа”, в чийто състав сме от нейното основаване, и то ще се проведе в Лариса (Гърция). Интересното е, че двете учения ще бъдат по едно и също време и ще се наложи да разделя щаба ни надве, заявява командирът на 38-и механизиран батальон подполковник Тихомир Димчев от състава на 2-ра Тунджанска бригада.
Той е завършил Висшето военно общовойсково училище „Васил Левски” във Велико Търново през 1993 г., мотострелкови профил. Първите 7 години от офицерската му служба преминават в Болярово, в Предния отряд на 7-а дивизия като командир на взвод и командир на рота. От 2000 до 2004 г. е командир на рота в 3-ти механизиран батальон на 61-ва Стрямска бригада в Карлово. След това е приет във Военната ни академия и я завършва през 2006 г. Една година е в Плевен като заместник-командир на 2-ри механизиран батальон на 5-а бригада. Във 2-ра бригада последователно е началник-щаб и заместник-командир на батальон, а от 2012 г. е командир на 38-и механизиран батальон.
Има 4 мисии зад граница. Бил е командир на охранителна рота в Босна и Херцеговина. Три пъти е ходил в Афганистан като командир на рота и като началник-щаб на многонационалния батальон в Кабул, а последната мисия е през 2014 г. на длъжност помощник-национален командир, той и национален командир в Кандахар.
Какви са били най-важните задачи за батальона през миналата година? Участвахме в много учения. Основният ни приоритет бяха изпитите от Командването на Сухопътните войски, където батальонът като цяло се представи много добре и аз съм доволен от постигнатото. В две командно-щабни учения усъвършенствахме подготовката на офицерите и щаба по планирането и воденето на отбранителния бой, отговаря подполковник Димчев.
Връщам го във времето, когато 38-и батальон беше сертифициран като батальонна бойна група. Но подполковникът уточнява, че от тази година са отпаднали тези задължения на формированието и вече има нови –


към многонационалната дивизия „Югоизток” в Румъния.
Освен участията в учения зад граница какви други задачи стоят пред батальона през тази година?
Изпитание за военнослужещите от 38-и батальон е командно-щабното учение с бригадата, което е под ръководството на командира на Сухопътните войски. Голямо предизвикателство е и подготовката на рота за междинния резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина АЛТЕА. Тази рота ще влезе в дежурство от 1 септември. Батальонът продължава да изпълнява задачи и в операцията по охраната на границата с органите на МВР.
Дали подполковник Тихомир Димчев има някакво хоби? Отвръща, че не му остава много свободно време и нито е ловец, нито е запален по риболова. Няма желание да притежава и лично оръжие, защото в службата си вероятно е изстрелял вагони с патрони и снаряди. Обича обаче да спортува в свободното си време за по-добра кондиция.
imageивизия „Югоизток” в Румъния е капитан Росен Начев. Структурата й е по-различна от останалите формирования в батальона, тъй като е единствената на база бойна машина „Хамър”. Може да се каже също, че празникът на ротата е… Никулден
Защо това е така? Ами командир на първия взвод е старши лейтенант Николай Колев, командир на втория взвод е лейтенант Николай Янев и на третия взвод – лейтенант Николай Гарев. При толкова Николаевци, естествено, Никулден да е „особен” ден за ротата.
Капитан Начев е завършил през 2000 г. военното училище във Велико Търново, танков профил. Женен е и има две деца. Службата му е започнала в Сливен като командир на танков взвод, и продължава във 2-ра бригада в Стара Загора. Отново е командир на взвод, а след това и заместник-командир на рота. От 2012 г. е командир на механизирана рота. Участвал е в четири мисии извън страната. Бил е в Босна и Херцеговина през 2003 г. като командир на взвод с 3-та охранителна рота СФОР и в Ирак през 2007 г. като заместник-командир на 3-та рота за охрана на бежанския лагер в Ашраф. Последните две мисии са в Афганистан – в Кандахар през 2008 г. като заместник-командир на рота по логистичното осигуряване, а в Кабул през 2011 г. е бил инструктор в тим от съветници.
По-голямата част от военнослужещите в ротата са участвали в операции с висок риск – в Ирак и в Афганистан. В тези мисии те обогатяват своя опит и много от наученото прилагат във всекидневната подготовка, посочва капитан Начев. През миналата година в ротата са постъпили млади войници. Очаква се и през тази година да има нови попълнения. Сега е етапът на индивидуалната подготовка и протичат различни видове обучения за повишаване на знанията и уменията на военнослужещите.
Какви са увлеченията на капитана извън службата? Споделя, че в свободното си време спортува и отглежда декоративни рибки за разпускане след работния ден.
image
Временно главен сержант на 38-и батальон е старшина Пенчо Пенев. Това е станало, след като длъжността е овакантена от старшина Христо Радославов, който е назначен за главен сержант на 2-ра бригада.
Като наборен войник в продължение на две години и три месеца бях в Ракетни войски. Вече като кадрови военнослужещ съм бил в различни формирования. Сега съм главен сержант на механизирана рота, представя се старшина Пенчо Пенев. Участвал е в четири мисии – през 2007 г. в Босна и Херцеговина, и в Афганистан – през 2009 г., 2010 г. и 2012 г., все като заместник-командир на взвод.
Задълженията му са свързани с подготовката и дисциплината на сержантите и войниците от механизираната рота. И свежда до тях разпорежданията, дадени от командира на ротата капитан Даниел Захариев. Защо не кандидатства за щатен главен сержант на батальона? Обяснява, че за длъжността има изискване за владеене на английски език, а той не отговаря на това условие, пък и… дава път на по-младите. А свободното му време е запълнено най-вече с отглеждането на зайци.

Бригада “Югоизточна Европа
Регионалното сухопътно военно формирование бригада „Югоизточна Европа” (БрЮИЕ) се състои от многонационален щаб, щабна, обслужваща и свързочна рота, бойни формирования и формирования за осигуряване и поддръжка. Щабната и свързочната рота се предоставят от страната, която домакинства щаба, и са разположени съвместено с него. Останалите формирования са постоянно базирани в съответните страни и се осигуряват самостоятелно от държавите – членки по Споразумението за Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа (ММСЮИЕ).
Договорът за ММСЮИЕ е подписан на 26 септември 1998 г. в Скопие от министрите на отбраната на Албания, България, Гърция, Италия, Македония, Румъния и Турция. Целта е укрепване на доверието между страните от региона и повишаване на потенциала на въоръжените им сили за участие в операции по поддържане на мира.
На 12 януари 1999 г. Пловдив бе избран за първия град, в който да се дислоцира щабът на Многонационалната бригада „Югоизточна Европа”. От 2011 г. той е в Лариса, като Гърция ще продължи да бъде страна домакин поне до 2019 г.Дивизия “Югоизток”
Церемонията по активирането на многонационалната дивизия „Югоизток” се провежда на 1 декември 2015 г. в Букурещ. Дивизията е под оперативното командване на върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа. Мисията й е да бъде подготвена да командва и контролира операции на НАТО за колективна отбрана в съответствие с чл. 5 от Северноатлантическия договор. Той предвижда, ако една държава от Алианса бъде нападната, останалите съюзници трябва незабавно да й се притекат на помощ.

Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР ЦОНЧО ДРАГАНСКИ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  Thander 12 фев 2018, 12:33
   
  13
   
  14

  Да еба тия две копелета дядо ти Пеньо и Пелтека Димчев , каде ги изкопахте хора който грам не държат на подчинените си....

 2. #2
  stefan ivanov 12 фев 2018, 20:50
   
  10
   
  10

  zatui voiskata si otiva

 3. #3
  Napusnal 12 фев 2018, 23:08
   
  11
   
  10

  То затова от техните простотии си изгониха кадрите, ама така е, като някои не си държи на подчинените.

 4. #4
  Останал 14 фев 2018, 09:12
   
  10
   
  7

  До stefan ivanov, Thander i Napusnal : Добре е, че сте напуснали - по-добре малко, но качествени, отколкото много, но като вас...и оценки давате...неграмотни,нагли мрънкала с претенции!

 5. #5
  Thander 14 фев 2018, 19:28
   
  3
   
  6

  До Останал...
  Ей лизач,заради ей такива като тебе няма да се опвите ПРОСТИТЕ военни. Некомпетентен боклук

 6. #6
  Thander 14 фев 2018, 19:31
   
  0
   
  0

  Оправите*

 7. #7
  наблюдател 15 фев 2018, 03:31
   
  3
   
  7

  Фатмака много дърт.... и тъп...... , Закривай.

 8. #8
  Останал 15 фев 2018, 10:34
   
  7
   
  3

  До Thander #5 - ще се "опвиме" не се притеснявай...аз като ти пиша, че си неграмотник - ти ми се сърдиш...ходи си паси овцете на село - срамна работа няма!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker