Пентагонът иска военен бюджет от 686 милиарда долара за фискалната 2019 г.

Pan.bg 13 фев 2018 | 09:47 views (414) commentaries(0)
img Димитър СТАВРЕВ
сп. "КСлуб ОРЪЖИЕ"

Бюджетът за фискалната 2019 г. на президента на САЩ Доналд Тръмп предвижда 686,1 милиарда долара за военно финансиране, с фокус върху противопоставянето с Русия и Китай, съобщи Пентагонът в понеделник сутринта. Искането включва 617 млрд. долара базовото бюджетно финансиране и 69 млрд. долара фондове за военни действия, част от заявения от администрацията бюджет за национална сигурност в размер на 716 милиарда долара (която включва ядрените програми на Министерството на енергетиката). Секретарят на отбраната Джим Матис заяви пред репортери в неделя, че новото двугодишно споразумение за бюджета ще позволи на военните да бъдат се въ рнат към времената когато са били на върха в света по спосбности и мощ.

"Новата стратегия за национална сигурност на администрацията дава приоритет на стратегическата конкуренция с близките противници в борбата срещу тероризма. Със снпирането на бюджетната нестабилност Пентагонът възнамерява да се справи с променящите се форми на война и да донесе сегашните възможности до по-високо ниво" заяви Матис. Конгресът повиши бюджетните разходи за отбрана с 165 милиарда щатски долара през фискалната 2019 г. при двупартийното споразумение за бюджета, одобрено миналата седмица от Конгреса. Това поставя ясен път, в сравнение с борбата за военните разходите и бюджетната нестабилност, които доминираха Конгреса през последните няколко години.

Вторият бюджетен план на президента Тръмп съдържа увеличение на военнослужещите с 25 900 души. Той също така предвижда закупуването на 10 нови военноморски кораба през фискалната 2019 г. и ще позволи на ВВС да нарасне от 55 бойни ескадрила до 58 през следващите 5 години.

Бюджетният план също така предвижда повече от 1 трилион щатски долара над разходи за отбрана по време на 10-годишния план на администрацията на Обама, твърдейки, че "неуспехът да се осигури подходящо финансиране за постигането на целите за отбрана ще окуражи враговете на Америка". В бюджета е предвидено 25 процента намаление на щабовете, въпреки разделянето на офиса на главния купувач на оръжие на два нови офиса. Бюджетът пропуска обичайното искане на Пентагона за затваряне на бази.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker