Консорциум от компании ръководен от Rheinmetall, получи договор за система "Войник на бъдещето" от европейския отбранителен фонд

Pan.bg 19 фев 2018 | 12:53 views (709) commentaries(0)
img Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОРЪЖИЕ"

Преодолявайки множество конкуренти, Rheinmetall спечели първото Искане за Предложения (RfP) за предварителни проучвания във връзка с изследванията на Европейския съюз в областта на отбраната, финансирани от Европейски отбранителен съюз (EDA).

В рамките на проект, наречен "Generic Open Soldier Systems Reference Architecture" или GOSSRA, Европейската комисия е поставила задача за RfP на консорциума базиран в Дюселдорф и съставен от партньори от 9 различни държави-членки на ЕС.

image

"Много сме доволни, че нашето предложение се посрещна успешно в тази ранна фаза на формиране на Европейския отбранителен съюз. Това дава допълнителна инерция на стратегията ни за разширяване на тематичните за EDA дейности в рамките на ЕС в Брюксел в стремежа към по-нататъшни проекти на Европейския съюз, насочени към укрепване на стратегическата автономия на Европа по отношение на сигурността и политика на отбрана ", заяви д-р Томас Вайз, ръководител на наскоро откритата представителна служба по въпросите на ЕС и НАТО в Брюксел.

В рамките на проекта GOSSRA ще бъдат проведени проучвания за разработване на отворена референтна архитектура като основа за стандартизирани военни системи в целия ЕС. Това включва електроника, комуникация на глас и данни, софтуерни решения, интерфейси "човек-машина", сензори и ефектори. Като производител на военната система IDZ-ES за Бундесвера, системата Argus на канадската армия и наскоро представената Gladius 2.0, Rheinmetall притежава най-съвременни познания в тази област.

Проектът е важна стъпка за подобряване на оперативната съвместимост по време на съвместни операции, провеждани от сили на множество държави-членки на ЕС. За да изпълни тази задача, Rheinmetall събра консорциум, състоящ се от най-важните компании в областта на военните системи в Европа ((Indra и GMV Aerospace and Defense от Испания, Leonardo SpA и Larimart от Италия, Холандската организация за приложни научни изследвания TNO, полската фирма iTTi Sp. Z.o.o, португалската компания Tekever ASDS Lda и SAAB AB от Швеция), и успешнопреве групата през етапа на предложенията.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker