Тръмп иска да създаде космически войски

Pan.bg 16 мар 2018 | 05:55 views (594) commentaries(1)
img
http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-iska-da-sazdade-kosmicheski-voiski.93187/Поглед.инфо/ Идеята за създаване на отделно подразделение във въоръжените сили на САЩ – „Корпусът на космическата пехота“ (игра на думи: Space Corps, по аналогия с Marine Corps – корпуса на морската пехота) бе обсъдена в Пентагона още през лятото на миналата година.

Въпросът почти достигна до гласуване, но министърът на отбраната Джеймс Матис в писмо до инициатора на законопроекта – републиканеца Майк Търнър, председател на подкомисията по стратегическите въоръжени сили на Камарата на представителите написа: „По времето, докато се опитваме да интегрираме съвместните военни функции на Министерството на отбраната, не искам да добавям отделен вид, който вероятно ще представлява ситуационен подход към космическата дейност“, написа Матис. Той показа, че е против създаването на „допълнителна организационна и административна опашка“.

Роджърс твърди, че създаването на отделно подразделение е необходимо за американските военни, за да останат преди такива конкуренти като Русия и Китай, затова и ВВС поставят космоса на второ място, оставяйки приоритета върху въздушното пространство.

Тази идея получи втори живот от устата на президента на САЩ Доналд Тръмп на 13 март 2018 г. в Сан Диего, по време на реч пред военнослужещи на базата на ВВС „Мира мар“:

„Моята нова национална стратегия признава космоса като още една област за водене на бойни действия, както земята, въздуха и морето. Ние може би ще имаме космически сили, ще разработим още един род войски – космически сили. Имаме ВВС, ще имаме и космически сили. Имаме армия и флот.

Знаете, че говорих за това преди дни, защото ние извършваме огромен обем работа в космоса, ние нужна нова сила. Ние ще я наречем космически сили“, заяви Тръмп. „Не бяха наистина сериозен, но казах, че е отлична идея. Може би ще ни се наложи да направим това. Това може да се случи“.

„Стратегията за национална сигурност“, обнародвана от администрацията на Тръмп през декември, нееднократно определя космическото пространство като поле за делене, при това по-остро, отколкото по-рано при предшественика му Обама, където бяха признати „заплахите от страна на тези, които, възможно, ще пожелаят необходимостта от мирно използване на космическото пространство“.

По този начин Тръмп се вклинява в острата политическа дискусия, която се води между Конгреса и ВВС, на страната на законодателите. Всъщност, напълно независими „космически сили“ (Space Force), като отделен роди войски, това е


още по-агресивна реформа, отколкото се предполага на Капитолия.

Думите на президента намериха бърза похвала от републиканеца Майк Роджърс, който предложи създаването на космическия корпус миналата година. Той заяви, че се надява на „сътрудничество с администрацията, за да направи това реалност в близко бъдеще“.

„Толкова се гордея с подкрепата на Президента Тръмп в тази важна и историческа инициатива за създаването на независими космически сили“, заяви Роджърс, който е председател на подкомисията по въоръжените сили в Камарата на представителите. „В края на краищата, става дума не за личности и лица, става дума за подкрепата на нашите космически бойци, че те ще имат оборудване за осъществяване на бъдещи космически операции и всичко за това да продължим да изпреварваме своите стратегически конкуренти за запазване на нашата национална сигурност“.

Високопоставеният член на подкомисията Джим Купър заяви, че въпреки, че „не е видял нищо, освен коментарите на президента Доналд Тръмп, неговите изказвания ми се струват обнадеждаващи“.

Американските ВВС са предприели редица мерки за подготовката за бой в космоса (нова генералска длъжност на космически съветник при началника на ВВС), което е част от плана за защита на космическите ресурси от руска и китайска намеса, а също така ВВС се стремят да разнообразят своите спътникови групи, купувайки по-евтини и малки космически апарати. Но Роджърс и Купър смятат, че ВВС не правят достатъчно.

Но ръководството на ВВС твърди, че тази стъпка ще създаде ненужна бюрокрация и ще затрудни дейността на Пентагона, за да координира използването на силите в други военни области.

„Това ще направи нещата по-сложни, ще създаде допълнителни усложнения в организационната структура, ще бъде по скъпо“, заяви през юни началникът на ВВС Хийтър Уилсън. „Ако имах повече пари, щях да ги изразходвам за полети, а не за бюрокрация. Не ми е нужен още един началник щаб и още шестима заместник-началник щабове“.

Въпреки това проблемът продължава да се разгаря. Преди две седмици Роджърс и Купър отново представиха идеята във ВВС, заявявайки, че отказът от нея ще направи позициите на САЩ по-слаби. Купър добави, че „историците няма да одобрят това, когато разглеждат този период“.

В новия доклад на Пентагона вече се разглежда създаването на отделно подразделение или подразделение за космическо поддръжка в зависимост от осъществяваните функции.

Превод: Поглед.инфо

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: Афтершок
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  АНОНИМЕН 16 мар 2018, 09:47
   
  1
   
  0

  Да създава.но надали ще бъдат нужни.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker