Кметове ще съдействат на военния факултет в Шумен за привличане на студенти

Pan.bg 19 мар 2018 | 07:43 views (783) commentaries(1)
img Ръководството на факултет „Артилерия ПВО и КИС“ към Националния военен университет покани на среща кметове, представители на областни и общински администрации в региона, за да обсъдят проблемите по приема на студенти във военното училище.

На срещата присъстваха кметовете на Велики Преслав и Търговище, експерти от областна администрация в Търговище и от общините Шумен, Каспичан.

В началото деканът на факултета полк. проф. д-р инж. Сашо Евлогиев представи възможностите, които университетът предлага на своите студенти и как те могат да се реализират във военния и цивилен живот след завършването си.

Сашо Евлогиев изнесе и данни от изследване от 2015 г., според което 41% от българските ученици са неграмотни по четене, 42% по математика и 37,9% по природни науки. Изследването е международно и се прави на три години, като в България то обхваща 6363 ученика, родени 1999 г. от 180 училища. Според данните през 1989-1990 г. средно образование са завършили 103 325 деца, а през 2016-2017 г. броят им е 44 686. В същото време обявените свободни места в университетите нараства. През 1989-1990 г. местата са били около 30 000, а през 2016-2017 г. над 70 000.

„Ние заемаме тези длъжности, за да направим, така че да привлечем младите хора и те да останат да учат в България. Затова искам и вашата подкрепа как можем да им осигурим по-добри условия за образование тук“, обърна се към присъстващите полк. Сашо Евлогиев.

Той получи подкрепа от кметовете на Търговище Дарин Димитров и на Велики Преслав Александър Горчев. Те обещаха да съдействат за срещи на военните с ученици от техните населени места.

Дарин Димитров посочи още, че военният факултет трябва да прави по-интензивна кампания и да представя добрите условия, които предлага през цялата година.

След срещата присъстващите разгледаха учебната, материалната и спортна база, с която факултетът разполага, съобщава Шум.бг.

Източник:''Armymedia.bg''; http://otbrana.com/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  впечатлен 19 мар 2018, 23:19
   
  0
   
  0

  Много ми е интересно, това да не е "опипване на почвата" и търсене на местна политическа и обществена подкрепа за възстановяване на бившото военно училище в града, като самостоятелно ВВУЗ, чрез използване на различни мотиви??? Вече има идеи за възстановяване на висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия!! Не разбирам обаче, какво е общо между увеличаване на неграмотността и военния факултет!?! Това ли е причината за недостига на кандидати за обучение в него, или са от друго естество???? Те и сега доста "неграмотни" българи се сдобиват с дипломи за висше образование без да се напъват и потят на лекции и изпити, че и стигат до важни ръководни постове в държавата!!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker