Руски "Дрок" – новата дума в самоходната артилерия

Pan.bg 16 апр 2018 | 08:11 views (1052) commentaries(0)
img
Най-новият самоходен миномет 2С41 "Дрок" ще подсили огневата мощ на десантно-щурмовите и планински батальони на руската армия. Очаква се това самоходно артилерийско оръжие на колела, създадено в рамките на експерименталния проект "Набросок", да постъпи на въоръжение в мотострелковите подразделения.
За основа е избран автомобилът "Тайфун ВДВ" K-4386. Той има отлични маневрени функции и надеждна броня. Тежи 14 т, а благодарение на двигателя му с мощност 350 к.с. той може да развие скорост от 100 км/ч и да надвиши 1200 км в поход.
На "палубата" на бойното превозно средство ще се монтира 82 мм миномет с диапазон до 6 хил. метра. Минималното разстояние, на което работи този инструмент е 100 метра.
Самоходният миномет развива рекордна скорост – в една минута могат да бъдат изстреляни 12 мини, а в бойния комплект са включени 40 мини.
Според известна информация ще бъде възможно минометът да се разглобява и да се използва независимо от превозното средство при необходимост. Екипажът на самоходната машина се състои от четирима души.
За самоотбрана "Дрок" е въоръжен с картечница, която може да бъде монтирана на купола или в модул с дистанционно управление. Предвижда се също да се монтира система за потискане на оптичните електронни устройства, която, ако е необходимо, може да покрие превозното средство с плътен аерозолен облак и да го предпази от прецизните снаряди.
По мнение на военните експерти 2С41 ще позволи значително увеличаване на огневата мощ и мобилността на артилерийските активи на ниво батальон.
Източник:''Svodka.start.bg''; https://bg.rbth.com/


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker