КСНС след КСНС за армията, а на полигон ”Корен” се хвалим с баба си

Pan.bg 20 апр 2018 | 11:58 views (966) commentaries(4)
img
frognews.bg


Вчерашното заседание на КСНС бе почти същото като КСНС преди година. И какво стана? „За тази 1 година какви са промените – армията намаля с близо 1000 човека, техниката остаря с една година“, заяви президентът Румен Радев след края му.

А в същото време на полигон ”Корен” представиха ”гордостта на българската армия” - артилерийската установка ”Гвоздика”, получена през 1977 г. Похвалихме се с баба си.

Прав е бившият министър на отбраната Бойко Ноев, че Консултативния съвет по национална сигурност при президента се изпразни от съдържание. КСНС по сигурността имаше и при предишните президенти. Няколко по тази тема вече са и при Радев. И нищо не мърда. Армията пък направо си е куха, тъжна и небоеспособна, въпреси напъните на някои да казват, че може да изпълнява конституционните си задължения по отбраната на страната. Вятър! Нищо не може. Пък и ГЕРБ няма да позволят на президента Румен Радев да направи нещо за войската, защото плюсът ще се пише на него, а това ще е минус за гербаджиите. Докато Бойко и коалиционните им придатъци са на власт, това няма как да стане. Ще клатят глави на съгласие с Радевите приказки на КСНС, а после ще чакаме куково лято за нови самолети, нови бронирани машини и нови кораби. Ще има и нови обещания от Бойко Борисов и военния министър Каракачанов, който ще се оправдава с премиера.

Обединихме се около мнението, че са необходими неотложни мерки, гарантиращи повишаване на отбранителните способности чрез ускоряване на процесите на модернизация, поддръжка на наличната техника и осигуряване на бойната подготовка. Изграждането на способности означава ясна и дългосрочна политика по отношение на хората в отбраната, заяви президентът.

А на "Корен" ръкопляскахме на "Гвоздика", която един приятел полковник от БНА приел на въоръжение в армията преди цели 41 години. Щурмуваме с МТЛБ, които също са от времето на кринолинените шапки. И не изпълняваме решенията на НАТО, като негов член от 2004 г., бюджетът ни за армията да доближи два процента от вътрешния продукт.

Калин Неврокопски


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Тангра 20 апр 2018, 12:13
   
  3
   
  0

  Е, що ручаме още жабетата....?

 2. #2
  Артилерия 20 апр 2018, 12:28
   
  2
   
  1

  122 мм САУ "Гвоздика" не е баба. Снабдена с Автоматизираната система за управление на огъня "ВУЛКАН" са изключително бърза, точна и мащна сила

 3. #3
  Незнайков 20 апр 2018, 14:27
   
  3
   
  0

  Отговор на коментар: #2
  САУ-то си е добро, ама ... 40 години са си 40 години. Въпросния "Вулкан" го правеха и него отпреди 20 и няколко години, а къде са ни MLRS-ите? Едни Точки са ни останали с незнайно какъв ресурс.
  За "особено мощните и далекобойни" БУКСИРУЕМИ гаубици има ли смисъл да отваряме дума. В края на краищата войника е длъжен да си обича оръжието, ама някак обидно а, останалите отдавна минаха в 21 век, а БА остана да се сравнява с Македония и Албания

 4. #4
  царевичак 20 апр 2018, 15:10
   
  0
   
  1

  "Армията пък направо си е куха, тъжна и небоеспособна, въпреси напъните на някои да казват, че може да изпълнява конституционните си задължения по отбраната на страната. Вятър! Нищо не може." Въпреки. Вчера гледах стрелбите на артилерията на полигона "Корен" Като си изстрелят снарядите и гваздиките,с какво ще воюват ако евентуельмант се наложи? А? И тия оръдия с двете дупки съм ги гледал по парадите едно време ,като бях ученик. Сега на 6-ти май щели да парадстват пак. Ту би,ор нот ту би?!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker