Киберсигурността вдига летвата пред военното образование

Pan.bg 21 апр 2018 | 09:50 views (562) commentaries(0)
img В интегрирания подход към киберотбраната хората играят толкова важна роля, колкото и компютрите, софтуерът и организацията. Това заяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов за в. „Българска армия”, след като представи доклада на министър Красимир Каракачанов пред 9-ата научна конференция, посветена на киберсигурността и човешкия фактор в ЦВК.
Тя е организирана от работна група по тригодишен проект за интегриран подход към киберсигурността с фокус върху човешкия фактор с домакинство на МО чрез дирекцията „Отбранителна аквизиция”, Института по отбрана „Проф. Цв. Лазаров” и Института за перспективни изследвания на отбраната на ВА. Присъстваха водещи учени в киберотбраната от Организацията за наука и технология на НАТО. Над 130 участници от 24 държави от почти всички страни от Алианса и партньори от Швеция и Украйна, както и военни, представители на Катар, проявиха интерес към 28-те доклада.
Темата засяга съвременни тенденции в развитието на военното дело, а киберотбраната е ключова, доколкото НАТО определи киберпространството като част от бойното пространство, каза Запрянов. Той разкри, че се подготвя закон за правно регулиране на тази материя. Според зам.-министъра във военното дело все повече се внедряват автоматизирани системи, включително напълно самостоятелни, които без участието на хората биха могли и да излязат от контрол. А всичко, което днес изглежда като част от научната фантастика, във военната ни практика постепенно ще става реалност. Което „вдига летвата” и към обучението и квалификацията на кадрите в отбраната и изисква модернизиране на военното ни образование, смята Запрянов. Стратегията ни за киберсигурност трябва да се актуализира, заяви съпредседателят на тригодишния проект капитан първи ранг проф. д. с. н. Янцислав Янакиев, директор на Института за перспективни изследвания за отбраната във ВА.

Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР БА


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker