Вижте програмата за 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия

Pan.bg 25 апр 2018 | 08:10 views (933) commentaries(0)
img През юли 2018 г. се навършват 140 години от създаването на Българската армия. По повод на тази значима годишнина във военния парад на 6 май – Деня на Храбростта и празник на Българската армия, ще преминат представителните блокове на Въоръжени сили и ще бъде представена военна техника, на въоръжение в Българската армия.

На 03.05.2018 г. от 19.00 часа, в зала № 1 на Националния дворец на културата, ще се проведе празничен концерт с участието на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на въоръжените сили.

На 05.05.2018 г. от 20.00 часа, на площад „Княз Александър I”, ще се проведе „музикален парад” с участието на Гвардейския представителен духов оркестър на Националната гвардейска част (НГЧ), представителните духови оркестри на видовете въоръжени сили и фестивалния оркестър от състава на НВУ „В. Левски” и в.ф. 24150 - Стара Загора.

След завършването на музикалния парад ще се проведе празнична илюминация.

На 06.05.2018 г. от 09.00 часа, пред паметника на Незнайния войн, ще се проведе освещаване на бойните знамена и Знамената-светини.

На 06.05.2018 г. от 10.00 часа, на площад „Княз Александър I”, ще се проведе военен парад с командващ – генерал - майор Михаил Попов, командир на Сухопътните войски.

В парада ще участват:

Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на видовете въоръжени сили; знаменен взвод на Националната гвардейска част (НГЧ) и представителни блокове на:

- Военна академия „Г.С.Раковски” (ВА) с бойното знаме на академията;

- НГЧ с бойното знаме на частта;

- Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски” с бойното знаме на университета.

- два блока от Сухопътните войски (СВ) с бойните им знамена;

- Военновъздушните сили (ВВС) с представителното знаме на ВВС;

- Военноморските сили (ВМС) с представителното знаме на ВМС;

- 68-ма бригада „Специални сили” (брспс) с бойното знаме на бригадата;

- формирования, подчинени на Съвместното командване на силите (СКС) с бойното знаме на Мобилната КИС;

- Служба „Военна полиция” с представителното знаме на службата.

Представителните блокове ще са в състав от 64 военнослужещи, водач на блока, 3-ма офицери и знаменосец с 2-ма асистенти.

Водачи на блокове ще бъдат началниците на ВА, НВУ, командирите на бригади (бази) и части.

В парада ще участват следните типове

бойна техника:

танк Т-72, самоходна гаубица „2С-1”; бойна машина на пехотата (БМП-1 и БМП-23), многоцелеви транспортьор лек брониран (МТЛБ) „Тунджа”, бронетранспортьор (БТР) 60ПБ МД1, зенитно-ракетен комплекс „ОСА”-AK, 152-мм


оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън (РСЗО) БМ-21 „Град”, тактически ракетен комплекс (ТРК) „Точка”, бронирани леки автомобили с повишена проходимост „Мерцедес” G 270, брониран „Хамър”, бойни бронирани колесни машини „Commando seleсt” и „Guardian”, брониран автомобил „SAND CAT”, пускови установки от зенитно-ракетни комплекси С-300, С-125 и С-200 .

Военновъздушните сили ще представят типове

летателна техника,

която е на въоръжение в момента. Над площада, в различни формации ще преминат: вертолет Ми 17 - носещ националния флаг; вертолети Ми-24 и АS-532 AL „Cougar”, военно-транспортен самолет C-27J „Spartan”, учебните самолети L-39ZA и „Пилатус“ РС9М и бойните самолети Су-25 и МиГ-29.

От 12.00 часа на 6 май ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на Администрацията на президента на Република България.Източник:" Otbrana.com
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker