Проблемът с набирането на войници продължава да стои сериозно

Pan.bg 11 май 2018 | 08:34 views (2250) commentaries(6)
img За офицерите, офицерските кандидати и сержантите тенденцията е обнадеждаваща, стана ясно на днешното заседание на Комисията по отбрана.


За последната година и половина около 1100 военнослужещи са напуснали Въоръжените сили, стана ясно от думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Така той отговори на въпрос на председателя на Комисията по отбрана ген. Константин Попов на днешното заседание. Министърът припомни, че в тазгодишния бюджет на МО са определени 30 млн. лв. за набиране на 1300 военнослужещи.

В момента вървят конкурси за 620 длъжности. При идеалния вариант може задачата да бъде изпълнена наполовина. Това обаче няма как да се случи, след като, пак според думите на министъра, 30-40 на сто от кандидатите отпадат на психотеста. Този въпрос е обсъждан и на последното заседание на Съвета по отбрана. Министърът смята, че не бива с лека ръка на бъдат отхвърляни кандидати. Той съобщи още, че са отделени определени средства за рекламна кампания на военната служба.

От думите на заместник-министъра на отбраната ген. Атанас Запрянов стана ясно, че има положитела тенденция за попълване на личния състав. В резултат на приема на курсанти, например, се очаква от 2020 г. да нямаме сериозни проблеми с офицерския състав. Принос за това се очаква и от предоставеното право на войници и сержанти да се обучават във висшите военни училища.

Оказва се, че тревогата за офицерски кандидати и сержанти намалява, защото сержантите се стремят да станат офицерски кандидати, а войниците – сержанти. Тревогата е за войниците. Техният брой е около 3 хиляди по-малко.

Според председателя на комисията трябва да се помисли и за съкращаване на процедураата по назначаване. Тя продължавала 6-7 месеца и някои кандидати се отказвали още преди да е завършила.

Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  RPP 11 май 2018, 10:04
   
  12
   
  2

  Не са парите, нито ниските заплати причина за некомплекта с войници. Организационни са причините. Например сега има хора, кандидати за войници, но се чака МИНИСТЕРСКА ЗАПОВЕД за обявяване на места. А може (както едно време) командирът (при осигурени средства) да извърши подбор (по пълна процедура) и да назначи войник. ДА АМА НЕ ! И защо така ? Ами защото само имитират, че правят нещо и само го усложняват, а може и да е по-просто.

 2. #2
  real deal-111 12 май 2018, 00:36
   
  16
   
  0

  Отговор на коментар: #1

  Съгласен съм с написаното,ако изключим частта за парите,която е много ама много съществена. Искат да назначат млади хора,да ама младите имат и нужди и той иска един-два пъти в месеца да отиде на дискотека и да забие някоя мацка. А при 680 лв. които трябва да ти стигат за всичко (вкл. и консумативи),при липса на кариерно развитие (погледни конкурса за СВ и ВВС-шофьори,агрегатчици, тук-таме някой автоматчик,разузнавач,ама техниците и шофьори са масата),няма как да искат да попълнят щата. Хората разбират че нямат бъдеще и не влизат. И къде е гаранцията (пак питам за кой ли път) че увеличението от тая година ще мине и в следващата,т.е. че ще се отпуснат поне толкова пари колкото и сега?! НИКАК!!! Е тогава какво? Ами много пъти съм писал какво трябва да се направи:
  В момента колко е БВП на България? Около 100-120 млрд. лв. При това положение ние харчим около ,а и под понякога 1 млрд. за отбрана. 2% ? Това са повече от достатъчно пари за по-добри заплати и увеличаване на капиталовите разходи,както и сигурност на военнослужещите. НО СЕ ИЗИСКВА:
  -да се ликвидират Шаламановци и т.н. плазмодии
  -да изчезнат паразитните дирекции в МО
  -ВЕДНАГА СЛЕД РАЗЧИСТВАНЕТО ДА СЕ КАЧАТ ЗАПЛАТИТЕ НА ВОЕННИТЕ-чрез приравняването на базата на мин.раб. заплатата и правното ? обвързване с нея-няма как да е на средната но минимума е някакво начало;
  -да се премахне безумието 1 год. без мисии навън;
  -да се премахне ограничението от 15 год. обща продължителност на договора за служба Чл.144 ал.4 ЗОВС-иначе за набирането на войници ал.1 да си остане;
  -ДА СЕ СПРЕ ВЕДНАГА СЪС СПЕКУЛАЦИИТЕ ЗА ВРЪЩАНЕТО НА КАЗАРМАТА И ТИЯ БЕЗУМИЯ МАКЕДОНСКИ ДА СЕ ПРЕКРАТЯТ!!!
  -да се пристъпи към преговори и действителна реализация на проектите за модернизация -заедно;

 3. #3
  TRENIN 14 май 2018, 16:53
   
  16
   
  1

  А какво ще кажете за хибридни военни с еднакви задължения и двойно заплащане,за хората на които от 10г. им остава всяка година повече години до пенсия,за тези със лични жилища от ГЖЧ,а за другите половин свободен наем,за тези от бойните поделения,загробени доживот и тези,окупирали термитника, за 10г.напред,как да има мотивираност,как да има екип.

 4. #4
  awiator 14 май 2018, 18:02
   
  9
   
  0

  Отговор на коментар: #2
  Това с парите както казваш е много важен и съществен въпрос, но има и още нещо. Парите които идват към армията и сега не са малко но се харчат не така както трябва. Ако погледнем малко по-назад в началото на великата риформа в БА мотото беше започваме да създаваме малка но мобилна, ресурсно осигурена и модерно въоръжена армия и лакардията беше че със спестените пари щял да се подобри статусът и мотивацията нао военнослужещите. ДА ама НЕ. Хората изгониха а спестените средства просто пренасочиха по друго направление. От почти 130 хиляди състав останаха около 35 хиляди, почти 4 пъти по-малко хора а статусът дори и не остана същия, напротив .. срина се надолу. Да напомням ли как с пари на армията се изгради т.н. НДК-2, което след това го "лапна" Министерството на правосъдието и сега там ще вървят съдебни процеси, а МО не получи и лев компенсация от тази трансформация. Уж имоти с отпаднала необходимост щяха да се продават или отдават под наем а с парите да се вдига статусът на армията ... дрън дрън ярина. Сделки се реализираха но парите пак не стигнаха до МО за подобряване на въпросния статус. В армията останаха само хора които няма къде другаде да отидат и да се реализират, или такива които имат някакво задължение и само чакат да им минат годините и изчезват. Подобряване на условията, ценз, менз, .... само приказки на пазара и никакви действия. Така както са я подкарали, в скоро време и параметрите от Ньойския диктат ще станат неизпълними. Смях и позор станахме след риформата, това е. Само дето никой не носи отговорност за тези действия. Ни политик, ни министър, ни генерал.

 5. #5
  възмутен 15 май 2018, 08:36
   
  4
   
  1

  Цялата шумотевюица е пределно ясна. Трябва да се убеди българина, че ни е нужна ЗАДЪЛЖИТЕЛНА НАБОРНА СЛУЖБА! Нека в казарма да ходят синовете на тези тиквеници, които гласуват за нея! Техните сметки обаче са други - синовете им ще учат в чужбина и иди ти гони! Патриотизъм, но само за бедняка! ОТВРАТ!

 6. #6
  real deal-111 15 май 2018, 19:05
   
  4
   
  0

  Отговор на коментар: #5

  Много си прав и точно затова,НАБОРНАТА СЛУЖБА НИКОГА НЯМА ДА Я БЪДЕ! ГЕРБ не случайно са против,защото знаят какви ангажименти са поети към НАТО! Така че Негово величество Свинята да си сяда на....

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker