ГАЛЕРИЯ: КОНФЕРЕНЦИЯ "БЪЛГАРИЯ В ОБЩАТА ЕВРОПЕЙСКА ОТБРАНА"

Pan.bg 22 май 2018 | 14:56 views (3472) commentaries(0)
img Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОРЪЖИЕ"В Парк-хотел „Москва“ в София Центърът за изследване на политиките в сигурността и отбраната (ЦИПСО) и Фондация „Фридрих Еберт“, Бюро България, организираха научна конференция на тема „България в общата европейска отбрана“.

Присъстваха модераторът на конференцията и директор на ЦИПСО - о.р. полк. Иван Иванов; д-р Хелене Кортлендер - директор на Бюро България на Фондация „Фридрих Еберт, полк. ор Илия Милушев - съветник на президента на Република България по въпросите на сигурността и отбраната; Корнелия Нинова -председател на ПГ „БСП за България“, депутати от Комисията по отбрана на Народното събрание.

Конференцията бе събрала военно-практическата експертиза на България в областта на отбраната. За това свидетелства присъствието на трима бивши най-висши военноначалници – Началниците на ГЩ на БА ген. Цветан Тотомиров и ген.Симеон Симеонов и бившия Началник на отбраната вицеадмирал Румен Николов; както и бившия Командващ на СВ ген.-майор Кирил Цветков; бившия Командващ на ВМС вицеадмирал Димитър Денев, ген. Върбанов -зам.-председател на СОСЗР; ген. Пламен Студенков; бр. ген. Стефан Петров, ген.Стоян Топалов, генерали и офицери от запаса и резерва на БА, политолози и хора интересуващи се професионално от въпросите на отбраната и сигурността.

image
Встъпителна реч изнесе о.з. полк. Иван Иванов, директор на ЦИПСО. В нея той направи историческа ретроспекция на идеите и опитите за създаване на единна европейска отбрана, очерта основните рискове пред националната сигурност, правната рамка на ЕС в областта на сигурността и отбраната, създадените органи и техните програми като Европейския фонд за отбрана (ЕФО), участието на България в Проектите на ЕФО, въпроса за раздробеността на европейската отбранителна индустрия и многообразието на оръжейните системи в страните от ЕС, както и въпроса за ефективността на използването на немалките средства за отбрана в членките на ЕС. За пример бе посочено, че общия бюджет за отбрана на страните от ЕС е 50% от този на САЩ, а в същото време с него се генерират едва 15% от военните способности на САЩ.

След това поздравителни адреси поднесоха д-р Хелене Кортлендер - директор на Бюро България на Фондация „Фридрих Еберт“; Илия Милушев - съветник на президента на Република България по въпросите на сигурността и отбраната и Корнелия Нинова, председател на ПГ „БСП за България“.

image
В първия панел доклад
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


изнесен от о.р. полк. доц. д-р Захарин Марков от ЦИПСО. Темата на доклада бе „България в общата европейска отбрана“. В нея о.р. полк. Марков представи с официални данни дълбоките граници на деление в ЕС, нерадостното положение на сектор „Сигурност“ в България в сравнение с останалите страни от ЕС, както и перспективите пред общата европейска отбрана. Според автора на доклада има 3 сценария:
- Първи - силни национални държави, като тук риска е увеличаване на разходите за отбрана поради придаване на приоритет на националните способности над съюзните и нужните суми за тяхното поддържане.
- Втори – засилване на европейската интеграция. Според автора това е най-благоприятният за България сценарий, при който с най-малко средства и чрез споделяне на ресурси и отговорности страната може да си гарантира националната сигурност.
- Третият сценарий също не е благоприятен - там силната европейска интеграция ще ни направи силно зависими от политически решения на други държави.

image

Във втория панел докладите бяха силно експертни. Първо о.р. полк. Пламен Халачев, председател на Асоциацията на завършилите колежи на НАТО по отбрана в България и програмен директор в ЦИПСО. Темата на доклада бе „Социалната политика и реинтеграция на военнослужещите в обществото“, в който подробно бяха разгледани социалните аспекти на некомплекта с военнослужещи на БА и пътищата за тяхното подобрение.

image
Втория доклад бе по мое скромно мнение най-добър. Изнесе го полк. о.р. доц. Д-р Георги Цветков, бивш зам.-началник на Отдел „Кадри“ в МО и директор в ЦИНТО в момента. Той представи системите грешки в набирането на военнослужещи, нейната философия и изпълнение, както и пътищата за нейното цялостно реформиране.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГАЛЕРИЯ: КОНФЕРЕНЦИЯ "БЪЛГАРИЯ В ОБЩАТА ЕВРОПЕЙСКА ОТБРАНА"

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/8 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker