Германия вади бронирано чудовище

Pan.bg 24 май 2018 | 10:45 views (1894) commentaries(1)
img fakti.bg


Модерна бойна машина в немските въоръжени сили

„Ренесансът на танковете” – така е озаглавило германското издание Die Welt публикацията си за най-новата версия на танковете на Бундесвера „Leopard 2 A7V – Die Renaissance des Panzers”, която предстои да влезе на въоръжение. По едно съвпадение A7V се наричали германските танкове, които през 1918 година се появили на фронтовете във Франция по време на Първата световна война.

В материала си Пеер Кьорнер припомня, че за първи път германците употребили танка преди 100 г. – на 21 март 1918 г. бронираните чудовища модел А7V се появили на фронта близо до северния френски град Сен Куентин. На тях се разчитало да раздвижат позиционната война, да смачкат картечниците на противника и да направят проходи (брешове) в позициите на неговата пехота. В онези танкове било много тясно. Те имали маса 32 тона и изглеждали като преобърнати кораби. Вътре седели плътно притиснати 20 войници, включително 12 картечари и дори един инструктор на пощенски гълъби, служещи тогава като средство за свръзка.

Вътре нямало осветление, горещината достигала 60 градуса, въздухът бил премесен с дим, шумът бил невероятен. Танкът произвел революция в стратегията за водене на войната, за първи път са използвани от Вермахта за дълбоки танкови клинове и за преодоляване на дълбоко ешелонирани отбранителни позиции. Връщането на танковете на въоръжение постави пред страните от НАТО нови проблеми, засягащи инфраструктурата в Европа – модернизиране на пътища, мостове и железопътна мрежа, с цел тяхното бързо предвижване по Европа.

Германската армия непрекъснато усъвършенства сдвоите танкове и сега те са напълно компютъризирани, предаде Блиц. Леопард 2 А7 има маса 60 тона, развива скорост до 70 км/час и представлява мобилен изчислителен център. Електронният балистичен изчислител изчислява траекторията на полета на 120-мм снаряд.

Командирът на екипажа работи с джойстик, разполага с перископ с панорамен обзор, който може да се превключва на термовизионен режим и режим за нощно виждане. Предстои пускането на модификацията Leopard 2 A7V, където буквата V означава „подобрен” – подобренията засягат преди всичко системата за защита от мини и нощното виждане.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  д-р Захари Бисеров 24 май 2018, 15:49
   
  5
   
  0

  Сиреч, когато дойде момента,ще омачкат "Абрамсите".
  Приема се.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker