Интеграцията в ЕС и НАТО гарантира мир в региона

Pan.bg 26 май 2018 | 09:42 views (697) commentaries(0)
img
Интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС и НАТО ще осигури траен мир, стабилност и просперитет за всички държави от региона. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на участието си в осмото издание на TO BE SECURE FORUM, което се проведе в град Будва, Черна гора, съобщиха от МО. Министър Каракачанов изрази готовността на страната ни да подпомогне със своя опит държавите от региона в техните усилия за европейска и евроатлантическа интеграция.
„Идеята за мирни и свободни Балкани винаги е основен приоритет на външната политика на България. Сега, когато България председателства Съвета на ЕС, тази визия е наша цел – да подпомогнем в максимална степен процеса на пълното присъединяване на Западните Балкани към семейството на европейските народи”, отбеляза в изказването си министър Каракачанов. Той посочи, че европейският проект е недовършен, докато всички страни от Западните Балкани не станат част от Обединена Европа.
„Днес сме изправени пред особено динамични предизвикателства пред нашата обща сигурност. Неразрешените проблеми на сигурността в Европа в контекста на съвременните рискове и заплахи, и най-вече на хибридните, откриват широко поле на уязвимост. Длъжни сме да работим заедно за изграждане на достатъчен институционален капацитет в секторите за сигурност на всички държави, така че те да бъдат устойчиви пред враждебни външни въздействия”, каза в заключение Каракачанов.
В рамките на форума министърът на отбраната проведе двустранна среща с Матю Палмър – и.д. заместник помощник-секретар в Бюрото по европейски и евразийски въпроси в Държавния департамент на САЩ. Във фокуса на разговорите бяха актуални въпроси на сигурността в региона, както и сътрудничеството със САЩ. Министър Каракачанов се срещна и с министъра на отбраната на Черна гора Предраг Бошкович. Обсъдени бяха стъпки за задълбочаване на двустранното военно сътрудничество.

Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР БА
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker