Бронирани машини ще произвеждат в Самоков

Pan.bg 26 май 2018 | 10:31 views (1191) commentaries(0)
img В Самоков беше открит цех на новата фирма „Самарм“ за производство на бронирани машини и резервни части за тях. Те обединяват усилията си с българската фирма „Самел – 90“ АД в областта на отбранителната промишленост.
Важно е, че се инвестира в производството на продукти с висока добавена стойност. До скоро етикетът за нашата оръжейна индустрия беше, че произвеждаме съпътстващи изделия, продукти за отбраната, боеприпаси, леко въоръжение, но тук вече говорим за едно по-високо ниво, което изгражда имиджа на българската индустрия и пред външния свят. Това каза преди откриването на новия цех заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков.
В Министерството на отбраната провеждаме политика в посока на придобиване на продукти свързани с отбраната, което да е ориентирано към българския производител. Разписахме проект за придобиване на бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада, в които категорично заложихме текст, свързан с лицензионен трансфер на технологии, с цел максимален ангажимент на предприятията, които са ориентирани в този сектор в България. Добавихме и още един важен текст, поддръжката, модернизацията и надграждането на подобни придобити средства от МО за нуждите на Сухопътни войски да бъде извършвано тук в България. Сигурен съм, че тази политика се подкрепя от всички, които работят в този сектор, каза още заместник-министър Величков.
Стана ясно още, че при разработването на методиките за придобиването тези бойни машини ще се заложат условия, които да поставят всеки един кандидат в ситуация да ангажира свой български партньори, които да са част от интеграцията, а не просто да са подизпълнители.
Ръководителите на двете фирми Петър Георгиев и Антон Стефов се обединиха около надеждите за по-добро бъдеще, когато се съчетават усилията на два гиганта в областта на машиностроенето и производството на отбранителни продукти – „Самел – 90“ и „Интернешънъл Арморед Груп“.
На откриването присъстваха военни експерти, представители на Министерството на отбраната, Министерството на икономиката, Щаба на отбраната, КИС, Сухопътни войски, Института по отбрана „Проф. „Цветан Лазаров“, кмета на Самоков, народни представители, представители на Сдружение Българска отбранителна индустрия, фирми от бранша.
След символичното прерязване на лентата на новия цех, официалните лица засадиха две дръвчета – сребърна елха, като символ на доброто начинание и надеждата, че този бизнес в отбранителния отрасъл ще продължава да се


развива и да носи славата на страната ни като производител на отбранителни продукти на едно по-високо и по-престижно ниво, което може свободно да се конкурира на световните специализирани пазари.

Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker