Родителите на загинали в мисии военни ще получават пенсия

Pan.bg 13 юни 2018 | 11:56 views (692) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Според Константин Попов (ГЕРБ) гласуването на пенсии за загиналите е пример за това как може да се обединяват партиите по важни въпроси

Родителите на военни, загинали в задгранична мисия и операция, ще получават пенсии. Това става възможно, след като парламентът промени Кодекса за социално осигуряване. Промените бяха внесени от ГЕРБ и БСП. Досега такава пенсия получаваха родителите на починали по време на наборна военна служба, каквато няма над десет години.

Родителите на военнослужещите, загинали до влизането в сила на този закон при изпълнение на военна служба в операция извън територията на страната, ще имат право на наследствена пенсия за военна инвалидност от датата на подаване на заявлението. Те ще получават в пълен размер личната си пенсия и наследствената за военна инвалидност. Така от промяната ще се възползват родители на загинали в мисиите в Ирак и Афганистан преди години.

Родителите на курсантите и школниците, които не са отслужили военната си служба, но са загинали по време на обучението, също ще получат право на наследствена пенсия за военна инвалидност.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker