Eurosatory 2018: Великобритания получи 10-ти радар Giraffe AMB, стана най-големия оператор на типа

Pan.bg 13 юни 2018 | 12:20 views (723) commentaries(0)
img Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОРЪЖИЕ"

Saab достави на МО на Великобритания десетият радар Giraffe Agile Multi Beam (AMB), което прави страната най-големият оператор на наземни радари тип Giraffe AMB в света. Системата за наблюдение на Saab Giraffe AMB изпълнява централна роля в новата наземна система на Великобритания за въздушна отбрана (GBAD) Sky Sabre и осигурява проследяване на целите на въздуха за ЗРК Land Ceptor, както бе демонстрирано наскоро припускове на системата в Северна Швеция.

"Радарната система Giraffe предоставя на нашите военни безпрецедентни възможности за наблюдение, поддържайки Великобритания сигурно и защитавайки нашите войски при операции. Giraffe осигурява нашата авангардна система за въздушна отбрана Sky Sabre с критично информация за бойното поле, така че е отлично да видим нашата армия, подкрепена от пристигането на десетата радарна система" заяви министърът на отбраната на Великобритания Гуто Бебб.

Giraffe е придобит за пръв път през 2008 г. като част от програмата LEAPP. Откакто доставките започнат през 2010 г., Giraffe AMB се използва от 16-и полк на Кралската артилерия и предоставя жизненоважен принос към защитата на силите чрез откриване на влитащи ракети, артилерийски снаряди и минохвъргачки. Радарът осигурява и въздушна картина в реално време в подкрепа на управлението на въздушното пространство за полеви операции, както и подпомагане на ситуационната информираност за въздушното пространство по време на важни събития като Олимпиадата в Лондон през 2012 г.

"С голям брой потребители в световен мащаб на фамилията продукти Giraffe, ние сме щастливи да видим Великобритания да стане най-големият потребител на Giraffe AMB за наземни операции. Като истински мощен радар за наблюдение, Giraffe AMB дава на опознатата въздушна картина във Великобритания информираност за приземния слой" сподели Anders Carp, ръководител на бизнес направление Saab Surveillance.

image

Радарът осигурява пълна 360 градусова актуализация на въздушната картина на дистанция до 120 километра на всяка секунда и едновременно откриване и проследяване на самолети, ракети, управляем иснаряди и БЛА, като е монтиран на високо мобилна платформа. Последните доставки на радара Giraffe AMB са от най-новия производствен стандарт и с новото поколение автоматична идентификация на "свой-чужд" (IFF Mode 5), осигуряваща безопасна идентификация на приятелски самолети. Доставените по-рано радари се модернизират до един и същи стандарт, а техническата поддръжка ще бъде осигурена от инженерите на Saab, базирани във Великобритания.

Giraffe




AMB е част от фамилията продукти на Giraffe с високопроизводителните въздушни и морски охранителни и индикаторни радари на Saab, която включва и лекия Giraffe 1X с малък обхват и средната гама мултифункционални Giraffe 4A.

Saab участв ана изложението Eurosatory 2018 в Париж от 13 до 17 юни 2018 г. на щанд K371, зала 6, с информация за Giraffe 1X и 4A , както и на изложението Farnborough Air Show 16-22 юли 2018 на щанд OE14.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker