Eurosatory 2018: Израелския ЗРК Iron Dome с мобилна версия

Pan.bg 13 юни 2018 | 13:54 views (684) commentaries(0)
img Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"

Rafael Advanced Defense Systems представи най-новия член на семейството си от системи за ПВО. Известен като I-Dome, новата система взима доксазалат асе в бойни действия система Iron Dome V-SHORAD (противовъздушна защита с много малък обсег на действие) и C-RAM (ракетни ракети, артилерия, минохвъргачки) и я монтира на военен камион MAN 6x6. Освен че запазва способността на Iron Dome да осигурява точкова защита, ЗРК I-Dome е напълно мобилен и е разработен, за да подкрепя разгърнати на местността сили, където те могат да работят извън защитата на "чадъра" на неподвижния чадър на стационариря Iron Dome. Rafael (зала 6, щанд E687/688) е забелязал това изискване от своите дискусии с потенциални клиенти.

I-Dome се управлява от екипаж от трима или четирима, в зависимост от оперативните изисквания. Системата включва ПУ с 10 направляващи за ракети-прехващачи от Iron Dome, като тя е наполовина от ПУ на стационарния варианта, който досега е изстрелял повече от 1 700 ракети с успех от над 90%. Системата C4I, която преди бе монтирана в отделно превозно средство, е преместена в кабината на автомобила. Зад кабината е радарът, нов модул с антена с 4 панела, осигуряваща 360° покритие. Антенната се повдига над превозното средство с подемна мачта и системата може да бъде приведена в действие в рамките на няколко минути след спиране.

Радарът има по-малък обсег от този на Iron Dome, но това не е проблем в ролята на мобилната защита. I-Dome може да функционира като самостоятелна система или да бъде свързана като V-SHORAD / C-RAM слой в по-голяма система за ПВО.

image

В ролята на C-RAM, радарът, системата за бойно управление и системата за упранвление на огъня бързо откриват и проследяват ракети и артилерийски снаряди, оценявайки техните възможни точки на попадение. Ако те не представляват заплаха, системата не използва ракетите-прехващачи. Разделението между заплашителните и не-заплашващите цели значително намалява ненужните пускове.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker