В Раковски откриваме паметник на загиналите във войните

Pan.bg 20 юни 2018 | 08:28 views (760) commentaries(0)
img Мемориалът ще бъде открит в четвъртък. Той е на видно място в новия център на гр. Раковски между двата квартала „Секирово” и „Ген. Николаево”.

Подполковник от запаса Стефан Марушкин,

председател на Общинската организация на СОСЗР в Раковски

След Освобождението за 60 години България води пет войни. В тях загиват около двеста хиляди български войни и около половин милион са ранени, осакатени и безследно изчезнали. Балканите са място на две балкански и две световни войни. След всяка война България гради нови и нови паметници. С малки изключения, загиналите са погребвани по бойните поля. След войните гробовете им, които не са в границите на страната, са заличени от нашите комшии. Близките на загиналите имат потребност от паметници в родните места,за да могат в деня на смъртта, по задушница и при честване на градски и национални празници сираците, вдовиците, майките и бащите, близките да запалят свещица, да сложат цвете и да се докоснат до душите на загиналите.Военните паметници са символ на хилядите знайни и незнайни гробове на българските войни.

Една от дейностите на членовете на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва е поддръжката на съществуващи и изграждане на нови военни паметници на загиналите във войните. По този начин ние даваме своя принос за разчистване на „бурените“ към гробовете на загиналите български войни, поне в сърцата си, защото поговорката казва: „Народ който не почита паметниците на загиналите гради нови“.

Преди около три години по предложение на членовете на общинските организации на СОСЗР, СВВБ и граждани започна работа по изграждане на общ военен паметник на загиналите във войните за национално обединение от гр. Раковски. Всички дейности осъществявахме, като се съобразявахме с основния нормативен документ в тази връзка Законът за военните паметници. Изграденият инициативен комитет с представители на военно-патриотичните съюзи, община Раковски и граждани, чрез Държавния военноисторически архив издири имената на военнослужещите, загинали във войните за национално обединение от трите квартала на гр.Раковски – общо 230 души. За получаване на нови данни и уточнение на получените, изготвихме табла които поставихме на видни места в кварталите за да може жителите на града и близки на загиналите да се запознаят и подадат допълнителна информация.В тази връзка ползвахме и архивите на католическата църква и военно


историческия музей гр. Пловдив. Много ценна помощ получихме от Военноисторическия музей гр.Пловдив, военния историк полковник от запаса доц. Петър Ненков и офицера от запаса Красимир Узунов, които ни помогнаха за уточнение на географските места, където са загинали нашите герои.

За изграждане на военния паметник беше избран подходящ общински терен - на видно място в новия център на гр.Раковски между двата квартала „Секирово” и „Ген. Николаево”. В изпълнение изискванията на Закона за устройство на територията предложихме на ОбщС гр.Раковски на сесия да се гласува и приеме избраният терен и се издаде скица виза, което стана факт. За да се изготви проект на бъдещия военен паметник, се създаде творчески колектив, в който влизаха представители на инициативния комитет, архитект, строителни и елекроинженери, геодезисти, скулптури, графични дизайнери и други специалисти. Творческият процес за уточнение визията на паметника премина през доста етапи докато се спрем на един окончателен вариант. В него се постарахме да има голяма част от изискуемите елементи на военен паметник по отношение на хералдика, подробна информация за загиналите, отношението на Родината към подвига им, визуалното въздействие на размерите, формите и цветовете, за да се открои посланието към настоящето и бъдещото поколение и се отдаде почит на загиналите герои. Мотивацията на членовете на творческия колектив беше изключително висока – това са млади хора - строителните инженери Емил Марушкин и Петър Говедаров, елктроинженерът Иван Гаджев, които изготвиха безплатно проекта. Творческият процес активно допълни и графичният дизайнер Георги Ружин, който изготви триизмерното изображение и гравира всички надписи. За скулптурната композиция използвахме символиката, заложена в литографията на Георги Данчов „Свободна България“. Същата беше изработена от изкуствен камък от Атанас Москов - син на известния скулптор Петър Москов, който от уважение към паметта на баща си, не пожела възнаграждение за труда си. Методически контрол, помощ по изграждането и експертна оценка на скулптурната композиция даде изтъкнатият пловдивски скулптор Стоян Заваринов.

Проектът беше представен на общоградско обсъждане, където се дадоха доста ценни предложения, с които творческият колектив в по-голямата си част се съгласи. Считаме, че с времето военният паметник ще се превърне в реален образ и място за поклонение и честване на национални и градски празници.

В съответствие с изискванията на Закона за военните паметници проектът беше представен и одобрен от общинска и областна комисии „Военни паметници“ и изпратен за съгласуване до министъра на отбрана. Там също беше одобрен и представен на Националния комитет за честване на 100 години от участието на България в Първата световна война, който предложи да се финансира същият в размер на 12 000 лв. Средствата са осигурени от Министерството на финансите и с постановление на Министерския съвет са предоставени на община Раковски. Съгласно закона след изграждане на военния паметник той става публична общинска собственост. Общата му стойност възлиза на 50 000 лв. В тази връзка инициативният комитет извърши голяма организационна дейност за набавяне на средствата. На първо място чрез средствата за масова комуникация – вестници, местна кабелна телевизия, социалната мрежа беше изготвена подробна информация във връзка с изграждането на военния паметник и обръщение към граждани, фирми, обществени, политически и религиозни организации за дарения в специалната сметка на община Раковски за тази цел. Изготвени бяха стотици цветни картички с изображението на военния паметник, които се предоставяха на бъдещите дарители. На сесия на Общинския съвет - Раковски се гласува и прие първоначална сума за финансиране изграждането на паметника. Тази разяснителна кампания даде и дава добри резултати – получиха се десетки дарения от фирми, граждани и колеги от военно патриотичните съюзи. Чрез вестник „Българско войнство“ и публикуване на информация със снимка на паметника дарителската кампания придоби национално значение. Получиха се дарения и от наши съграждани, работещи в чужбина и от близки на загиналите във войните. Това спомогна за събиране на необходимата сума, от която почти 25 000 лв от дарения, но дарителската кампания продължава. Община Раковски сключи договори с фирмите, които ще изграждат скулптурната композиция и строителната част на паметника, като се създаде организация за направа на първа копка и започване на строителната дейност.

Всички етапи на изграждането на военния паметник активно се подпомагаха от членовете на СОСЗР и общината. Има предложение за изработване на ниша в близост до паметника, в която ще се поставят гилзи, пълни с пръст от полетата на бойната слава на мъртвите герои, в чест на които е направен военният паметник и озеленяване на площта около него. В тази връзка дарителската кампания продължава.

Позволете ми, да изкажа голяма благодарност на най-големите дарители за построяване на паметника на загиналите – Министерството на отбраната, община Раковски, Парламентарната група на партия „ГЕРБ“ в Народното събрание, Общинската организация на партия „БСП“ в гр.Раковски, Общинска организация на СОСЗР гр.Карлово, фирмите на бизнесмените Таньо Коев, Младен Каменчев, „Кемлер електроник“, “Калин Йовчев“,“Инса“,“Иван Кисов“,“Оргахим“ ООД,“Георги Плачков, “Кисов Транс МИКС ЕООД, “Ани Инджова“, “Йосиф Делгянски“, Момчил Гьошев, ЛРД кв.Г.Николаево“Павитал“ ООД и съгражданите ни Луиджо Луков, Тома Белчев, братя Лекови, Бойко Шопов, Иван Бъмбин, Иван Романов и колегите ген. Янко Янев, полк.Сотир Докторов и други. Специални благодарности на работниците от строителната фирма на Мария Шишкова, каменоделеца Стоян Миндалов, гравьора Георги Ружин и, разбира се, скулптура Атанас Москов.

Щастливи сме, че съвместните усилия на представителите на СОСЗР, СВВБ, община Раковски, област Пловдив, Министерството на отбраната, обществените, политическите и религиозните организации, бизнеса и гражданите увенчаха с успех реализацията на проекта за военен паметник на загиналите във войните от гр.Раковски. Той беше залегнал като една от задачите за изпълнение от Инициативния комитет за честване на 50 годишнината от обявяването на трите квартала – Секирово, Ген.Николаево и Парчевич за град. По този начин дадохме реален и значим принос към проявите посветени на 100 - годишнината от участието на България в Първата световна война. Достойното, патриотично и трудолюбиво население на гр.Раковски заслужава и е редно да получи този подарък за юбилея, който ще бъде най-добрият урок по родолюбие за настоящето и бъдещите поколения на страната ни. Не забравяйте дълбоко човешките прощални думи на поета към жена му преди смъртта, които и нашите мъртви герои са шепнали на съпругите си,преди да загинат, и вятъра ще ни нашепва: “Понякога ще идвам във съня ти, като нечакан и неискан гостенин, не ме оставяй ти отвън на пътя ,вратите не залоствай. Ще влезна тихо, кротко ще приседна, ще вперя поглед в мрака да те видя, когато се наситя да те гледам, ще те целуна и ще си отида.“
Източник:"Otbrana.com''
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker