Връчиха отличия и награди на Деня на военния химик

Pan.bg 20 юни 2018 | 08:35 views (2074) commentaries(4)
img На 19 юни 1918 г. със заповед на военното ведомство, се разкрива първият щат за военен химик със звание „капитан” и един чиновник за поръчки. Това се смята за начало на създаването на Химическите войски в България, които през септември 1997 г. са преобразувани във Войски за ядрена, химическа и биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е”).

По този повод в ЦВК се проведе честване, организирано от отдел „ЯХБЗ и Е” в дирекция „Операции и подготовка” на Щаба на отбраната с началник полковник Стефан Нонов. Както в годините назад, така и днес нашите войски се ползват със завиден престиж, подчерта той. Със специалото си оборудване и подготовка, отбеляза полковник Нонов, тези формирования са основните носители на способности по прогнозирането на вероятната и изясняване на възникала ядрена, химическа и биологиическа обстановка. Безкомпромисно отстоявате своето място в цялата система на националната сигурност, се посочваше в поздравителния адрес на началника на отбраната генерал Андрей Боцев.

Със заповед на министъра на отбраната по повод Деня на военния химик бяха наградени военнослужещи и цивилни служители. Отличията връчи заместник-министърът ген. Атанас Запрянов. Сред удостоените бяха с награден знак „За вярна служба под знамената“ полковниците Васко Михайлов и Божидар Чолаков, с награден знак „За отлична служба“ – подполковник Александър Николов, а с награден знак „За доблестна служба“ – проф. Павлина Пенева. С друга заповед, прочетена от полковник от резерва Манол Тенчев, началник на отдел „Военни паметици и военно-патриотично възпитание“ в дирекция „Социална политика“ на МО, министърът отличи офицери от запаса, членове на СОСЗР. Награден знак „За достойнство и чест“ получи генерал-майор Любомир Динев, „Щик-нож АК-47“ - полковник проф. Михаил Харалампиев, полковник Васил Пеевски и полковник Георги Милошев.

Специалистите от „ЯХБЗ и Е” са неоходими и за трите мисии на нашата армия, подчерта ген. Запрянов. Той определи Химическите войски като важен компонент на Въоръжените ни сили. И препоръча на военнослужещите да бъдат оптимисти, защото „бюджетът за отбрана ще расте, парите за модернизация ще растат, заплатите на военните също“.

Подполковник Анатоли Димитров, капитан Павлин Павлов, майор д-р Николай Падарев бяха сред наградените със заповед на началника на отбраната. Отличията връчи заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов. От името на висшето военно ръководство той благодари на личния състав на формированията за ЯХБЗ и


Е за техния патриотизъм и дух при изпълнение на задачите в мирно време. Награди връчиха още командващият СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов и заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев.

Във връзка със 100-годишнината от създаването на Химическите войски председателят на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков връчи грамоти. Удостоени бяха полковник Стефан Нонов – началник на отдела, генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков – председател на Асоциацията на Сухопътните войски, бивш началник на управление „Химически войски” в КСВ и командващ Сухопътните войски, генерал-майор от запаса Любомир Динев – бивш началник на управление „Химически войски” в Генералния щаб, полковник от запаса проф. Михаил Харалампиев – дългогодишен преподавател в НВУ „В. Левски”, член на Организацията за забрана и унищожаване на химическото оръжие и председател на Областния съвет на СОСЗР във Велико Търново и полковник от запаса Йордан Спиров – председател на клуб „Химици” към Столичната организация на СОСЗР.

В края на тържеството бяха връчени дванадесетите по ред годишни награди на фондация „Ген. Александър Диков“. Те бяха обявени от полковник от запаса Йордан Спиров, а връчени ог ген. Любомир Динев.

Сред участниците в честването бяха още заместник-командващият СКС генерал-майор Иван Лалов, директорът на дрекция „Операции подготовка“ бригаден генерал Иван Ортомаров, полковник Маргарит Михайлов от КСВ, заместник-началникът на ВА „Георги С. Раковски“ полковник Емил Янев, председателят на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, офицери, сержанти, войници, матроси и курсанти и ветерани на Химическите войски.

Източник:"Otbrana.com'';Автор: Спирдон Спирдонов; Снимка: Димитър Бебенов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  коловоз 20 юни 2018, 08:47
   
  3
   
  0

  „Щик-нож АК-47“ По една бутилка бира поне да им бяха раздали.

 2. #2
  архивар 21 юни 2018, 08:31
   
  4
   
  0

  А къде са малоумниците от 59 полк за химическа защита: Чавдар Кирилов, Владимир Мутишев, Гочев, Нинчев и “вся коммунистическая сволочь”, заради която почина редник Гагосян?

 3. #3
  Бай Чепик 22 юни 2018, 14:40
   
  0
   
  0

  Е щом и Пуфичка наградиха значи всичко е наред.

 4. #4
  Вътю 23 юни 2018, 15:50
   
  0
   
  0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker