Легендата за "лъчите на смъртта" или какво свързва работата на изобретателя Никола Тесла с Доналд Тръмп

Pan.bg 11 юли 2018 | 04:29 views (550) commentaries(1)
img
blitz.bg

Как веднъж завинаги да се сложи край на войната? Като се изобрети нещо, което да обезсмисли военните действия. Например защитна система, способна да ликвидира всяка нападаща армия. Като тази, която предполагаемо е била създадена от небезизвестния Никола Тесла в началото на XX в., но която така и не бива реализирана от която и да е държава.
А може би "лъчите на смъртта", за които се спекулира и до днес, са били просто една невъзможна идея, която със сензационното си име е изкушавала неколкократно медиите през 20-те и 30-те години.

Не е интересно, ако не е "смъртоносно"

Терминът "смъртоносни лъчи" или "лъчи на смъртта" става популярен не заради хората, които твърдят, че са измислили такава технология, а заради вестниците, които пишат за тях. Името звучи сензационно и привлича погледите на читателите, което прави темата подходяща за разработване.

Ето защо още през 20-те години вестниците в САЩ с радост започват да пишат за това ултимативно оръжие и неговите възможности. Много от изданията в страната публикуват истории за създаването на "смъртоносни лъчи" - дело на учени не само от Щатите, но и от други държави. Сред най-подходящите за преекспониране примери е англичанинът Хари Гриндъл-Матюс.

През май 1924 г. неговата история се появява в публикация New York Times. Там се твърди, че той е представил своя "дяволски лъч", който може да спре всяка армия, да унищожи всяка ескадрила от самолети или да парализира всяка флота чрез невидими лъчи. Обсегът на "дяволския лъч" е 6,4 км, а в текста се посочва, че са проведени и експерименти, при които автомобили са спирани от новото оръжие, а барут е взривяван от разстояние също чрез "обстрел" с него.

Интересът към публикацията води до появата на своеобразно продължение седмица по-късно. Става дума за история за това как в СССР се разработва подобно лъчево оръжие - електромагнитно изобретение, чиято цел е да унищожава вражески самолети. Според New York Times то също е тествано като за това са помогнали германски експерти. Описаните възможности на оръжието напомнят на т.нар. ЕМП - електромагнитен пулс, който изкарва от строя всякаква техника.

Но разбира се, че Тесла вече го е измислил!

Името на Тесла е замесено в истерията около "лъчите на смъртта" още същата седмица. Вестникът "Colorado Springs Gazette" публикува статия


със заглавие "Тесла е открил "лъч на смъртта" при експерименти, проведени тук" като тук в случая е именно Колорадо Спрингс, САЩ.
Там през далечната 1899-а Тесла провежда някои от своите експерименти с електричество, които много от местните си спомнят заради придружаващите ги "светлинно шоу" и гръмовния шум от освобождаването на електрическа енергия.

Самият Тесла коментира въпроса публично чак през 1934-а. Във вестниците се появяават публикации за разрушителният потенциал на разработения от него трансмитер.

По думите на изобретателя той ще изисква огромна централа, за да бъде захранван, но след това ще може да унищожи всичко - от хора до машини, в радиус от около 320 км.

Тесла отбелязва, че неговото изобретение не използва толкова харесваните от репортери и издатели "лъчи на смъртта". По думите му концепциите за такива оръжия не могат да се реализират, защото енергията на тези лъчи не може да се генерира в достатъчно големи количества, а освен това ще става все по-слаба с увеличаване на разстоянието.

В случая той вероятно визира устройство, подобно на "дяволския лъч" на Гриндъл-Матюс. За него има публикации, че използва мощен ултравиолетов лъч, за да превърне въздуха в проводник и да насочи силна енергия към целта. Тесла обаче посочва, че ако "цялата енергия на Ню Йорк", или около 1,5 милиарда вата по това време, бъде превърната в лъчи и насочена към цел на разстояние 30 км, тя няма да може да убие човек.

По думите на изобретателя неговият апарат, наречен "Телефорс", е замислен да изпраща на дълги разстояния частици с трилиони пъти повече енергия от това, на което са способни лъчите от всякакъв тип, при това в поток, по-тънък от косъм.

Предполага се, че това, което изобретателят има на ум, е версия на неговата кула от експериментите в Колорадо Спрингс, която да се използва за защитни цели.

Идеята е трансмитери да бъдат поставени на такива кули на границите на дадена държава, за да неутрализират всяка нападаща армия или приближаващ самолет.

Популярната идея, обречена да си остане само такава

Тесла отива при своя дългогодишен спонсор Дж. П. Морган в търсене на финансиране на прототип на изобретението, но не среща особена подкрепа. Изобретателят се обръща и към премиера на Великобритания - Невил Чембърлейн, но интересът към неговото потенциално оръжие отстъпва на проблемите, с които Чембърлейн се сблъсква в политически план.

Според Tesla: Life and Legacy, през 1937-а изобретателят изпраща диаграми и технически разяснения за своето "защитно средство" на правителствата на САЩ, Канада, Англия, Франция и дори на Съветският съюз. Най-голям интерес проявяват от СССР като част от идеята на Тесла е тестваната през 1939 г. на територията на съюза. За това Тесла получава чек за 25 000 долара от Amtorg Trading Corporation – компания, за която има информация, че е параван за дейността на СССР в Щатите.

С времето обаче интересът към идеята на изобретателят изчезва.

Конспиративните теории

Естествено, че има такива. Когато през 2003-а космическата совалка "Колумбия" се разпада при навлизането си в атмосферата, веднага се намират хора, които да обвинят американското правителство в това, че е саботирало собствената си програма за милиарди долари.
Има цяла книга посветена на това как НАСА е опитала да прикрие истината - че правителството по погрешка е използвало "смъртоносен лъч", за да свали совалката.

Друга конспиративна теория запраща предполагаемото изобретение на Тесла в сибирската пустош на Русия. Според нея в района на река Подкаменная Тунгуска през 1908 г. не е паднал астероид, а е бил изпробван "смъртоносен лъч". Авторите на тази идея не се трогват и от факта, че идеята на Тесла за пръв път е спомената публично от изобретателя повече от две десетилетия след случилото се в Сибир.

Когато през 2016-а Федералното бюро по разследванията (ФБР) разсекретява докладите за Тесла, теоритиците на конспирациите получават много храна за сепкулации. Докладите обаче не разкриват нищо повече от това, което светът вече знае - че Тесла "е провел множество експерименти за безжично предаване на електрическа мощ и това, което масово е наричано "смъртоносен лъч"".

Там става ясно, че правителството в САЩ все пак е имало интерес към разработките на изобретателя. Вицепрезидентът на Франклин Рузвелт - Хенри Уолъс, е обсъждал темата със своите съветници.

Интересно е да се отбележи, че след смъртта на изобретателя през 1943-а много от неговите документи са иззети от ФБР.

Човекът, който натоварен със задачата да анализира записките на изобретателя, е д-р Джон Г. Тръмп - чичото на настоящия американски президент.

След тридневно проучване той споделя изводите си. Според него трудовете на Тесла от последните години от живота му имат най-вече "спекулативен, философски и по някакъв начин промоционален характер" и са свързани с безжичен пренос на енергия.

Д-р Тръмп изразява позицията, че те не включат "работещи принципи и методи" за осъществяване на тези цели, т.е. че такова оръжие/защитна система не може да бъде създадено. Мнение, което се споделя от много съвременни учени.

В крайна сметка идеята на Тесла няма за цел да създаде оръжие. Тя е планирана по-скоро като защитно средство. Ако "стената" от кули беше станала реалност, тя щеше да обезсмисли воденето на война, защото щеше да направи всяка атака неосъществима.

Десетилетия по-късно нямаме късмета да живеем в такъв "мирен свят", а войните по света продължават да са едно нормално за човечеството явление, към което сме притъпили сетивата си и от което се интересуваме само когато се случват наистина близо до нас.

Източник: webcafe.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Steel Rain 11 юли 2018, 12:01
   
  0
   
  0

  Ако няма конфронтации и заплахи между държавите, няма как да се дерат кожите на данъкоплатците и да се крепят на власт диктатори и тапанари.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker