Карловската бригада подготвя сертификация на батальонна бойна група от тежък тип

Pan.bg 11 юли 2018 | 08:09 views (444) commentaries(0)
img Източник:''Svodka.start.bg''; http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов


Първи механизиран батальон на 61-ва Стрямска бригада води усилена подготовка за предстоящото си сертифициране в тежка батальонна бойна група. Днес на учебен център „Анево“ и автодрум „Иганово“ в рамките на целогодишната си подготовка се проведе тактическо занятие с бойни стрелби на механизиран взвод с командир сержант Марин Нинов и ръководител капитан Виктор Стефанов.


Аз лично съм удовлетворен, бе лаконичен заместник-командирът на бригадата полковник Диян Дешков. На същото мнение бе и командирът на батальона подполковник Станислав Малешков, като посочи, че на следващото занятие трябва да се обърне по-голямо внимание на динамиката на развръщането и по-бързото движение по бойното поле.
Занятието на тема „Механизиран взвод в настъпление“ се проведе на три етапа. Началото постави артилерийската подготовка със 122-милиметровите самоходни минохвъргачки и с огъня по предния край на противника от смесения противотанков взвод. На втория етап, осигурен от минохвъргачния огън, взводът атакува предния край на противника, настъпи и с едното си отделение унищожи сграда. В края на занятието успехът беше развит и взводът се укрепи на рубеж за отразяване на евентуална контраатака на противник.
Участие в занятието взеха около 150 военнослужещи и бойна техника от механизираните формирования, разчети от смесения противотанков взвод и самоходната минохвъргачна батарея. Целта ни е, каза командирът на батальона, постигане сглобеност на отделенията и на взвода, както и подобряване управлението на взвода. Разбира се, изпълняване на огневи задачи, което бе демонстрирано по най-добрия начин на полигона, за които подробна информация даваше старшина Владимир Смилянов, главен сержант на ротата.
Оценката ми за занятието е отличен, бе категоричен капитан Стефанов, който е и ВРИД командир на ротата. Това съм учил във военното училище, това правя, допълни той: самочувствие, правилни тактически действия и огнево поразяване на противника. Как мотивира войниците? На този въпрос капитанът отговори така: „Начините, с които могат да бъдат мотивирани хората са материални, финансови и духовни. Няма как да мотивираме хора в моето положение финансово и материално. Единствено можем да им осигурим сигурност в командирите, сигурност по време на занятие и грижи за тях.“ Капитанът няма намерение да напуска армията, иска да се развива, като на първо време мисли да продължи образованието си във Военна академия.
Предстоят поредица от такива занятия и с


останалите батальони, каза полковник Дешков. Бригадата ще участва в Националното командно- щабно учение, ще има сертификация през септември на ротата за Силите за бързо реагиране към ЕС и това, което е голяма национална отговорност, както го определи заместник-командирът на бригадата, сертификация в края на ноември на батальонната бойна група от тежък тип.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker