Зенитно оръдие в памет на Пети полк в Шумен

Pan.bg 16 юли 2018 | 16:34 views (1888) commentaries(1)
img http://shmoko.bg/

Памет за полка

57-милиметрово Автоматично зенитно оръдие C-60 от въоръжението на Българската армия ще заеме последната си “огнева” позиция югоизточно от “Арена Шумен” в памет за славните воински времена на полка, върху чиято територия е “развърната” многофункционалната зала. Днес по обяд със специален транспорт “топът” пристигна в Шумен, а в момента строители подготвят и площадката, на която ще заеме мястото си зад паметника-чешма на загиналите през 1912-1913 и 1915-1918 г. чинове от 5-ти дивизионен артилерийски полк и произлезлите от него поделения.

“Искам да благодаря на министър-председателя и на Министерския съвет, на министъра на отбраната за това, че ни оказаха съдействие да получим това оръдие. Неговата стойност е 52 хиляди лева, направиха ни дарение за Общината, но стойността за мъжете, които са минали през това поделение е много по-голяма не се измерва в пари. По този начин ние искаме да изразим нашата признателност към всички военнослужещи, които са служили тук, а те са десетки хиляди от различни краища на България.” -коментира докато вървеше разтоварването на зенитното оръдие кметът Любомир Христов.

“Градим, но искаме да запазваме и историята и по тази причина поехме и инициативата зад паметника да поставим това оръдие, ще сложим и паметна плоча, да напомняме за това, че някога тук е имало славно военно поделение.” – добави Христов.

Оръдието пристигна от Велико Търново, където е “служило” в във военно формирование 22-060, а негови “събратя” са били на въоръжение в Пети полк.

C-60 e съветски зенитно-артилерийски комплекс, използващ артилерийско 57-милиметрово оръдие. Дължината на ствола му е 4.85 метра, масата му в бойно положение е 4.8 тона, далекобойността – 6 километра, на височина поразява до 5 километра, като може да изстрелва 105-120 изстрела в минута. Разчетът на оръдието е от 6 до 8 войници.

Пети полк е създаден с княжески указ № 40 от 31 март 1889 година. Той се формира в Шумен, като за негов кадър му служат 2-ра, 4-та, 7-ма и 8-ма полски батареи и горският (планински) взвод от първият в България артилерийски полк – 2-ри артилерийски полк, който по това време квартирува в Шумен. Самото формиране на полка става в казармите на 2-ри артилерийски полк (днес този район е познат на шуменци като пети полк), като тук остават само две батареи – 1-ва
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
и 3-та, 2-ра се разполага в чифлика на Кабиюк, а 4-та в Топхането.

На мястото на полка вече се издига “Арена Шумен”, а до официалното й завършване остават още десетина дни.

В бойната си история полкът бележи победи при Ески-Полос и Петра, Селиолу, Караагач, Чонгора и Чаталджа, а безспорен връх е победата при Одрин, където 5-ти артилерийски полк чрез наистина чутовните действия на 1-во скорострелно артилерийско отделение, командвано от майор Марин Друмев през нощта на 12 срещу 13 март 1913 година, когато се понася във вихрова атака пред пехотата срещу форта Айджи Йолу, записа една от най-светлите страници в историята на българската артилерия.

Видео: " target="_blank">Navigate with the buttons down below to explore the gallery!


Зенитно оръдие в памет на Пети полк в Шумен

PREVIOUS PHOTO 2/4 NEXT PHOTO

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  гневен 17 юли 2018, 08:07
   
  1
   
  0

  Тотална разруха!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration Forgotten password
eXTReMe Tracker