Искат оферти от фирмите за бойната машина

Pan.bg 10 авг 2018 | 10:47 views (680) commentaries(0)
img
Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР АНДРЕЙ РАНГЕЛОВ

В момента се работи по финализирането на искането за оферти – т. нар. RFI (Request for information) по проекта за бойна машина на пехотата и до дни се надяваме то да бъде изпратено. Това обяви заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов пред журналисти по време на многонационалната съвместна подготовка PLATINUM LION – 2018 на Учебен полигон „Ново село”.
Когато се заделя такъв ресурс, трябва да бъдем много внимателни и прецизни, допълни той. Военното и политическото ръководство на Министерството на отбраната правят всичко възможно процесът по придобиването на бойната машина да се извърши съгласно закона и правовата рамка, за да имаме оферти, с които да повишим способностите на Българската армия, категоричен беше вицеадмирал Ефтимов.
Почти непрекъсната стрелба на разнообразни по вид и калибър оръжия огърмя полигона по време на заключителния етап на подготовката, в който участваха към 700 военнослужещи от 8 държави – България, САЩ, Албания, Грузия, Молдова, Румъния, Сърбия и Черна гора.
Те действаха на три учебни пункта. Основни участници бяха воините от българските Сухопътни войски, представени от формирования от Втора механизирана бригада – Стара Загора.
Воините от осемте нации използваха 44 единици бронетанкова техника и 16 автомобила. Поддръжка на бойното поле им оказваха два хеликоптера от българските ВВС – Ми-24 и „Кугър”. Екипи на Военна полиция и Военномедицинска академия също действаха активно по отделните учебни въпроси.
С бързина, маневреност и точност участващите взводове, отделения и разчети в многонационалните формирования навлизаха с техниката на полигона. Воините представиха отбрана, контранастъпление, действия по блокиране и претърсване на сграда, медицинска евакуация с хеликоптер, отразяване на атака и преследване на остатъците от противостоящите сили.
Комуникацията се извършваше на английски език. Планиращ учението беше заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, а провеждащ учението – полковник Стоян Шопов, който е началник на щаба на Втора механизирана бригада. Директор на учението беше подполковник Атанас Георгиев – заместник-началник на щаба на Втора бригада, а командир на многонационалния батальон – подполковник Николай Александров – командир на 31-ви механизиран батальон към Втора бригада.
Видяхме съвместни действия на различни култури и тази съвместимост на практика гарантира нашата обща сигурност – както на Балканите, така и в Черноморския регион, коментира пред журналисти началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов.
Убедих се във възможността Сухопътните войски да планират, организират и проведат стабилизираща операция в зоната на отговорност на многонационално формирование, изтъкна вицеадмирал Ефтимов. По думите му делът на офицерите, знаещи английски език в Сухопътни войски, е над 70 на сто, а на сержантите и войниците – около 30 на сто.
Заместник-началникът на отбраната каза още, че учебната проява е тренировка за предстоящото догодина учение Saber Guardian 19, планиращата конференция за което ще се състои във Военната академия в София през септември.

image

„Предизвикателство беше оперативната съвместимост.
Цялото управление, действията бяха на английски език. Имаше откритост и това, което планирахме, го проведохме и показахме. Обществото ни може да разчита на действията на българските Сухопътни войски”, изтъкна бригаден генерал Цолов и допълни, че до края на годината предстои напрегната есен. В СВ е предвидено тактическо учение с бойни стрелби през октомври, множество тактически учения на ротно ниво, както и сертификация на механизиран батальон по стандартите на НАТО с външно оценяване от Алианса. Особено „горещи” ще са октомври и ноември, когато освен действията на полигон „Корен” предстои и участието на формирования от Сухопътните войски в три големи международни учения – В Украйна, Грузия и Румъния. Надяваме се да започнем през новата година устремно подготовка за Saber Guardian 19, заяви бригаден генерал Цолов.

50 командоси бдят за нелегални мигранти


В момента имаме 50 военнослужещи от Специалните сили, които подпомагат в реално време нашите граничари на границата с Турция и Гърция, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти след приключването на съвместната подготовка PLATINUM LION–2018 на полигон „Ново село” вчера. Те се справят отлично, похвали командосите министър-председателят. И тази нощ имаме 60 предотвратени влизания на наша територия, изтъкна Борисов.
image

Съгласно промяната в Закона за отбраната и Въоръжените сили Българската армия има право да бъде включена при антитерористични дейности и миграционен натиск, напомни началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. „В момента има оживление на границата, миграционен натиск. Действаме по искане на МВР с до 50 военнослужещи”, посочи той. По думите на началника на отбраната всеки месец се провеждат срещи с валиите на турските области край границата, на които се решават текущи въпроси. Благодарение на тази координация при залавяне на мигранти на границата турските власти идват, взимат ги и ги откарват в бежанските си лагери, поясни генерал Боцев.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker