Кой може да ползва социалните кухни към Министерството на отбраната?

Pan.bg 15 авг 2018 | 17:29 views (380) commentaries(0)
img otbrana.com


Спирдон Спирдонов

Този въпрос получава най-различни отговори в последно време. Причината е, че от военно-патриотичните организации вече доста време се правят различни предложения и някои вече ги приемат като решения. От официалния сайт на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” можете да се информирате, че това право имат „пенсионирани военнослужещи, ветерани, военноинвалиди и военнопострадали с принос към отбраната на страната”. Става дума за пенсионирани военнослужещи от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. На тях се предоставя безплатен обяд през работната седмица. Освен това, социалните кухни организират 5 празнични обеди по случай чествания на официални празници – 3-ти март; Великден; 6-ти май; 6-ти и 22-ри септември; Коледа и Нова година. Предложението за включване на правоимащите лица, които ще ползват социалните кухни към МО за период от три месеца, се извършва от ръководствата на военно-патриотичните съюзи (ВПС) по места.

Не всички от изброените лица обаче имат такова право. Те трябва да отговарят поне на едно от следните условия. Това уточнение „поне на едно от следните условия” е важно. По наше наблюдение на него не се обръща достатъчно внимание.

Каква е официалната информация от ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”?

„Право да ползват социалните кухни към Министерството на отбраната имат изброените лица, ако отговарят на някое от следните условия:

1. месечният им доход да е по-нисък от 370 лв., което се доказва с официален документ, издаден от Националния осигурителен институт – относно размера на пенсията и декларация – Приложение №1, за липса на допълнителни доходи по смисъла на § 1, ал. 1, т. 9 и т. 10 от Правилника за прилагане на закона за социалното подпомагане, в т. ч. от наеми, лихви, възнаграждения по образец, утвърден от изпълнителния директор на Агенцията;

2. да са с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто, удостоверено от експертно решение на ТЕЛК, и да не са в съжителство с други лица, способни да се грижат за тях, като последното обстоятелство се удостоверява с декларация по образец – Приложение №2, утвърден от изпълнителния директор на Агенцията.”

Също на страницата на агенцията са публикувани „Правила за организация и функциониране на социалните кухни към Министерството на отбраната”. Там е записано, че социалната услуга, изразяваща се във
функциониране на социални кухни, се осъществява чрез външен изпълнител, след проведена процедура по Закона за обществените поръчки и военни столове към военни формирования.

В писмо до председателя на СОСЗР ген. Златан Стойков изпълнителният директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” Валери Стоянов от 30 юли т.г. отговаря на някои въпроси във връзка с

предстоящи промени в начина на предоставяне на услугата.

С преминаване на доставката на храна в социални кухни от военните столове (към военните формирования) към хранене от външни изпълнители – фирми, пише той, избрани по реда на ЗОП, няма да бъде променено мястото за предоставяне на храната в някои от градовете, а именно Шумен, Асеновград, Пловдив и Сливен. По инициатива на агенцията е сключен договор с Командването на Сухопътните войски за предоставяне на помещенията във военните столове в изброените градове.

При стартиралата поръчка за обслужване на социалните кухни в Стара Загора, Хасково, Варна и Карлово, като изискване към изпълнителите е заложено осигуряване от тяхна страна на подходящи помещения. В ход е открита процедура за възлагане на обществено поръчка с предмет „Обслужване на социални кухни към Министерството на отбраната по обособени позиции” в Шумен, Асеновград, Пловдив и Сливен. Обществената поръчка за избор на изпълнител в Карлово и Стара Загора е прекратена, за Варна е в процес на подготовка, а за Хасково е в процес на избор на изпълнител. До приключване на вече стартиралите процедури, се посочва в писмото, обслужването в тези социални кухни ще се извършва както досега. Изпълнителинят директор уверява ген. Стойков, че агенцията полага усилия за предоставяне на по-добри социални услуги на членовете на военно-патриотичните съюзи.

(Редакцията ще публикува настъпили промени в начина на извършване на услугата, след получаване на информация от Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” – МО. )
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker