Загиналите в Тутраканската епопея изброени поименно във впечатляващ мемориал (част 3)

Pan.bg 16 авг 2018 | 18:34 views (4793) commentaries(2)
img Сп. „Клуб КРИЛЕ“, Н.Димов

Продължаваме със снимковия материал от мемориалния комплекс “Военна гробница – 1916 г.” и най-вече с имената на загиналите български войници и офицери, защото ТЕ заслужават!

Имената на загиналите в битката за Тутракан по време на Първата световна война са изброени до едно в един от най-впечатляващите военни мемориали у нас. Става дума за комплекса “Военна гробница – 1916 г.”, който се намира на около 8 км от Тутракан, вляво от пътя за Русе.

Тутраканската епопея е една от знаковите победи на Българската армия в новата ни военна история. Кратка справка - след Междусъюзническата война Южна Добруджа е отнета от България и включена в пределите на Румъния. Румънските власти се заемат с охраната на новата граница и превръщат Тутракан в една от най-мощните крепости на река Дунав.

На 1 септември 1916 г., когато Първата световна война е в разгара си, България обявява война на Румъния и си поставя за цел да завземе Тутракан и Силистра. Атаката на крепостта Тутракан започва в ранните часове на 5 септември 1916 г. под командването на ген. Пантелей Киселов. Съотношението на силите е в полза на обединения Дунавски българо-германски отряд /но не и достатъчно голямо според военната наука по онова време/(Дунавският българо-германски отряд и придадените им части под общото командване на началника на 4-та преславска дивизия генерал-майор Пантелей Киселов с численост 55 000 души, 132 оръдия и 53 картечници срещу 15-та и 17-та пехотни румънски дивизии с численост 39 000 души, 246 оръдия, 78 картечници и на придадения към крепостта Дунавски флот, в състав 4 монитора, 8 стражеви кораба и 4 канонерки), като към 18 часа българската войска влиза в освободения Тутракан и пленява 450 офицери, 28 000 войници и цялото въоръжение на противника.

В битката загиват около 10 000 войници и офицери, 1764 от които – български.

Първите стъпки към увековечаването на паметта им са направени веднага след края на войната, а през 1922 г. на мястото, на което днес е мемориалът, е поставен обелиск. От четирите му страни на български, немски, румънски и турски език са изписани думите ”Чест и слава на тия, които знаят да мрат геройски за техното отечество”. (Надписът на турски е с арабски букви, защото
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


това се е случило, пред Кемал Ататюрк да въведе латиницата като основа на новата турската азбука.)

През 1996 г. започва кампания за изграждане на Алея на славата, на която да бъдат изписани имената на загиналите в битката. Те са погребани на същото място в два масови и няколко десетки други гроба. На някои от гробовете има имена, на други пише просто: „Неизвестен”.

Мемориалът е разтърсващ и е добър пример за това, как се пази военната история.


До сега: http://www.pan.bg/view_article-48-442054-zaginalite-v-tutrakanskata-epopeya-izbroeni-poimenno-vyv-vpechatlyavasht-memoria.html
http://www.pan.bg/view_article-4-442296-zaginalite-v-tutrakanskata-epopeya-izbroeni-poimenno-vyv-vpechatlyavasht-memoria.htmlНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Загиналите в Тутраканската епопея изброени поименно във впечатляващ мемориал (част 3)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/29 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  господа офицери! 20 авг 2018, 11:18
   
  2
   
  0

  И що така няма никакви коментари под статиите за Тутраканската епопея, господа офицери !? Щото там стреляхме и бяхме стреляни от казаци ли? Та не са ли това наши, родни, войни ? Не мряха ли те за това да изгоним най-вече румънците от нашата си Добруджа? Те не се биха да влязат в Киев, Одеса, Москва. Те се биха за Родината, за майка България и за заграбеното и успяха да извоюват победата на върха на българския щик и успяха да върнат нашето достойнство... поне временно! Сега вий, господа офицери, за какво воювате? Чест, достойнство, войнски дълг? Колко от вас, господа офицери, биха приели примера на полк. Дрангов, Ген. Колев, Ген. Владимир Вазов, та ако щеш и брат му Ген. Георги Вазов ? Не може да четете историята, господа офицери, както дявола чете Евангелието! Не може! Кръв се е ляла, и то българската, нашата кръв! Те не са загинали, защото са им дали команда "Атака", пронизани от вражески куршум. Те са загинали, защото са вярвали в святото дело, а оловния къс просто е спрял житейския път, чийто духовен не бива да бъде спиран от ВАС, господа офицери!
  ВЕЧНА СЛАВА ЗА ГЕРОИТЕ, ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА СВОБОДАТА И ОБЕДИНЕНИЕТО НА ОТЕЧЕСТВОТО!

 2. #2
  Калмука 27 авг 2018, 14:03
   
  0
   
  0

  Господине , на ТУТРАКАН руснаци няма Те са при Добрич
  И за да не бъда голословен ще Ви дам линк за полезна информация.
  http://old.segabg.com/article.php?id=822484

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker