Warning: getimagesize(http://s01.webvariant.com/imagebank/cache/150806103018-660x371.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

Опитите да бъде създаден отговор на «Армата» ще променят правилата на играта в сферата на танкостроенето

Pan.bg 17 авг 2018 | 00:47 views (754) commentaries(0)
img http://pogled.info/svetoven/opitite-da-bade-sazdaden-otgovor-na-armata-shte-promenyat-pravilata-na-igrata-v-sferata-na-tankostroeneto.96736
А.М.Василевски


/Поглед.инфо/ Тази година на конвейера ще бъде поставено най-съвършеното, което някога е виждал света на танкостроенето – флагманът на унифицирана бойна платформа „Армата“ ОБТ Т-14. След него ще тръгнат в серийно производство тежката БМП Т-15 и БРЕМ Т-16. Засега конкурентите няма с какво да отговорят на руските нови неща.

В САЩ на фона на остарелия ядрен арсенал и възможното излизане от Договора за ракети със среден и малък радиус основната част на приетия неотдавна бюджет е ориентирана към създаване и модернизация на ракетното въоръжение, при това в Пентагона не може да не разбират, че изоставането от РФ в сферата на танкостроенето скоро може да достигне критична точка.

Както съобщава военно-техническият портал Defense One, Америка и водещите световни държави не разглеждат варианта да дадат цялата ниша на ВПК за разкъсване от Русия и на съюзниците, заинтересовани от износа на „Армата“, а техните опити да съкратят изоставането от Москва, в края на краищата ще променят правилата на играта в танкостроенето.

В процеса на създаване на конкурентоспособна техника от водещите военни държави, сферата на танкостроенето неизбежно ще стигне до необходимостта от внедряване на стелс - технологии. Даже съвременните танкове са много шумни и отделят много топлина. Затова „невидимият танк“ на първо място е по-тиха машина с ниска ИК-сигнатура.

В САЩ считат, че следващото поколение танкове, следвайки същата логика за постигане на скритост, трябва да се отдалечи от двигателите с вътрешно горене. Конструкторите вече работят над техническата задача, подразбираща създаване на прототип на „електрически танк“ , при това промеждутъчен етап може да стане техника с хибридни установки.

Основен ограничаващ фактор за такава техника е постоянната потребност от мощен източник на енергия, а с развитието на нови типове въоръжение – електромагнитен и лазерен – което безусловно ще намери приложение в сферата на танкостроенето, сложно е да си представим какъв обем и какво тегло трябва да има батерията. А в случая с хибрида, същите въпроси са приложими към генератора.

Във всеки случай на конструкторите ще им се наложи да избират между скриването, автономността и маневреността, при това „стелс – технологиите са добри докато танкът не разкрие позицията си с изстрела. От този момент изходът на боя ще зависи от класическите системи и за да се променят правилата на играта, както
пише Defense One, на конкурентите ще им се наложи да се конкурират с „Армата“ поне по тези критерии.

Превод: М.Желязкова

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: Политикус.ру

Поглед ТВ: Последни Най-гледани
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker