Във Варненци и Шуменци откриха паметници на загиналите във войните, честваха Тутраканската епопея

Pan.bg 04 сеп 2018 | 08:59 views (1239) commentaries(0)
img Източник:''Svodka.start.bg''; http://otbrana.com

В рамките на един час в първия ден на септември в силистренските села Варненци и Шуменци бяха открити нови паметни плочи на загинали войници и офицери – местни жители, участници в четири войни през 20-ия век – Балканска, Междусъюзническа, Първа световна и Втора световна. Те станаха факт по инициатива на местните общности, водени от кметиците на селата Снежана Михайлова и Калина Михайлова, с подкрепата на Исторически музей с директор Петър Бойчев и на община Тутракан – кмет д-р Димитър Стефанов и ОбС с председател Данаил Николов.
Паметниците са част от Областен регистър на военните паметници, воден в Областна администрация - Силистра, и са финансирани с държавни средства чрез Национален инициативен комитет за честване на 100-годишнината от края на Първата световна война, чиято програма продължава и кулминацията й е с различни прояви през настоящия месец.
В откриването на паметниците с общо 48 български герои – 28 във Варненци и 20 в Шуменци, участваха, освен представители на местните власти, народният представител Александър Сабанов, заместник-областният управител Стоян Бонев, екип на Министерството на отбраната, воден от Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика”, военни дейци и много граждани – сред тях и ветеранът от войните Георги Атанасов Пенчев, който на 18 юли т.г. навърши 95 години.
От името на инициаторите на проявите – съответните кметства, бе представен извървеният път по организацията на изграждането на паметниците. Приветствия поднесоха д-р Стефанов, г-н Бонев и г-н Антонов, който връчи на кметиците екземпляр от уникален албум на българските военни знамена. Отци от Русенска епархия проведоха панихиди в памет на загиналите български войници по фронтовете през миналия век, поднесени бяха венци и цветя, а всяка от церемониите завърши със заря.
По традиция от преди близо 80 години в първите почивни дни на септември бе проведено поредното възпоменание край Мемориал гробница 1916 край силистренското село Шуменци в община Тутракан в чест на 102 г. от Тутраканската епопея на Добруджанския фронт в Първата световна война.
В ритуала, в т.ч. заупокойна молитва, възпоменателни речи и поднасяне на венци, участваха представители на различни местни, регионални и национални институции, съобщават от областната администрация. Народното събрание бе представено от 6-има народни представители, сред които двама от 20-и МИР Силистра – Алтимир Адамов и Александър Сабанов; от Министерство на
отбраната – екип начело с Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика”; от Областна администрация Силистра бе Стоян Бонев – зам.-областен управител, от община Тутракан – кметът д-р Димитър Стефанов и Данаил Николов – председател на ОбС, Петър Бойчев – директор на Исторически музей, и др., както още от военни отдели и от администрации на близки региони, а и от съседна Румъния.
От споделеното в речите на кмета на общината, на адмирал от запаса Пламен Манушев – народен представител, и она г-н Иво Антонов, стана ясно за пореден път, че мемориалът в Шуменци, заедно със събрата си в Добрич, а и гробницата край ГКПП Силистра са от примерите за преклонение пред паметта на българските войни и офицери, дали живота си за свободата и за обединението на България.
Над 100 са паметниците в страната – сред тях са и новооткритите на 1 септември т.г. в селата Варненци и Шуменци, възстановени, ремонтирани или наново изградени в чест на загиналите българи в 4 войни през 20-ия век, на практика само половината от общо 100 хиляди, които имат гробове и могили в родината си, другите са в съседни страни - Румъния - Северна Добруджа, Сърбия, Гърция, Македония.
Това е станало с държавни средства в изпълнение на програмата на Национален инициативен комитет „100 години от края на Първата световна война”, чиито кулминационни събития предстоят през настоящия м. септември в София и в други градове на страната.
На отбелязването на годишнината от Тутраканската епопея присъства и румънска делегация, каза за „Отбрана” Иво Антонов. Тя е била водена от полковник от резерва Ремус Маковей - председател на Националната асоциация "Култ към героите", филиал Констанца, Румъния. От името на МО са проведени разговори за бъдещо сътрудничество, включително с местния исторически музей, за възстановяване на укрепителни съоръжения от Тутраканската крепост. Иво Антонов връчи на полк. Маковей книгата на акад. Георги Марков „Голямата война и българският меч над балканския възел 1914-1919”, която е в две части: Първа книга: „Заплитането” и Втора книга: „Разсичането”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker