Денят на Съединението ще бъде отбелязан с участието на представителни военни формирования в цялата страна

Pan.bg 06 сеп 2018 | 09:37 views (440) commentaries(0)
img Източник:''Armymedia.bg''; mod.bg

133-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия ще бъде отбелязана тържествено в цялата страна. Тържествени мероприятия ще се проведат в много населени места с участието на представителни военни подразделения от Сухопътните войски, Военновъздушните сили (ВВС), Военноморските сили (ВМС), 68-ма бригада „Специални сили“, Националната гвардейска част и други. Кулминацията на празничните прояви ще бъде тържествената проверка (заря) в град Пловдив на площад ”Съединение“ на 6 септември, четвъртък, от 20,30 ч. В нея ще участват представителни блокове от 68-ма бригада „Специални сили“, Сухопътните войски, авиобазите Граф Игнатиево и Крумово, Представителният духов оркестър на ВВС. Ще присъства началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

На, 5 септември, от 20,30 ч в град Съединение ще се проведе тържествена проверка (заря), в която ще участват представителни роти и военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада. Също днес в Асеновград и региона военнослужещи от военното формирование 24 490 ще поднесат венци пред паметните плочи на Пере Тошев в града, на Конушенската чета в село Конуш и пред паметника на поп Ангел Чолаков в село Новаково.

В Деня на Съединението 6 септември представителни военни подразделения ще участват в събития в цялата страна както следва:

В Пловдив от 10.00 ч в катедрален храм „Света Богородица“ ще бъде отслужен тържествен молебен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай. Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Захари Стоянов и на паметната плоча на майор Райчо Николов. Вечерта всички гости ще присъстват на тържествената проверка (заря) с участието на 5 блока от гарнизон Пловдив.
От 10.30 ч. в Стара Загора с тържествен военен ритуал ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на защитниците на Стара Загора в парк „Пети октомври“;
От 10.30 ч в Ямбол военнослужещи от военното формирование 52 590 – Ямбол ще вземат участие в ритуал по издигане на националното знаме и шествие до Паметника на героите, загинали за националното освобождение. Представителен блок от авиобаза Безмер ще участва в тържествена проверка (заря) в града.
От 11.00 ч в Плевен с участието на представителни подразделения от гарнизон Плевен ще се проведе тържествена церемония пред паметника на загиналите от 4-и пехотен Плевенски полк в Сръбско-българската война в градската градина.
От 11.00 ч в Горна Оряховица с почетен караул и поднасяне на
венци и цветя представителен блок от военното формирование 22 790 ще чества празника пред „Паметния знак на загиналите във войните“.
От 11.00 ч военнослужещите от гарнизон Шумен ще поднесат венци и цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци.
От 09.00 ч в Хасково на площад „Общински“ ще се състои ритуал по издигане на националния флаг, а от 11,00 ч. на площад „Свобода” пред паметника на Незнайния воин – ритуал по полагане на венци и цветя с участието на военнослужещи от военното формирование 52 740 от състава на 2-ра механизирана бригада.
От 11,00 ч в Сливен ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър.
В град Чирпан пред паметника на Съединението ще има тържествен ритуал по издигане на националния флаг и поднасяне на венци и цветя, в който ще участват военнослужещи от военното формирование 24 620 – Свобода.
Във Варна от 09.30 ч ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя на паметната плоча на Княз Александър І Батенберг, с участието на командири на военни формирования от гарнизон Варна, Представителния духов оркестър на ВМС и почетен караул от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Следва шествие до паметника на приморци, загинали в Сръбско-българската война през 1885 г., където ще се състои ритуал за отдаване почит към загиналите във войните за Съединението на България и полагане на венци и цветя.
В Бургас от 10.00 ч. ще се проведе военен ритуал по тържествено издигане на националното знаме на площад „Атанас Сиреков”. Ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще се състои военен ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на 24-и Черноморски полк пред сградата на Военен клуб Бургас с участието на представителна част на ВМС от гарнизон Бургас.

Военнослужещи от ВМС ще вземат участие и на следващия ден 7 септември в Добрич в проявите по случай 102-ата годишнина от Добруджанската епопея. На 7 септември от 10.00 ч Представителният духов оркестър, почетен караул и венценосци от ВМС ще участват във военен ритуал, отдаване на почит, полагане на венци и цветя и отслужване на панихида в памет на загиналите войни пред паметника на генерал Иван Колев – Освободителя на Добруджа.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker