Българските инженерни войски на 140 години

Pan.bg 14 сеп 2018 | 08:27 views (474) commentaries(0)
img Източник:"Svodka.start.bg''

„Благодаря за вярната служба, за готовността и стремежа ви да усъвършенствате и надграждате своите умения…“ – каза пред личния състав на 55-ти инженерен полк – Белене началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, който присъства вчера, 13 септември, на честването на 140 години от създаването на Инженерни войски.
Празничните мероприятия започнаха на 12 септември, когато пред обществеността на град Белене бе представен филмът „140 години Инженерни войски – традиции и новаторство”, показващ историята на този род войски, както и отговорните задачи, които изпълняват военнослужещите от инженерните формирования на Българската армия. Преди началото на прожекцията духовият оркестър на полка, с прекрасните си изпълнения, събра жители и гости на града.
С тържествено събрание и концерт на представителния ансамбъл на Българската армия в салона на Читалище „Христо Ботев – 1892” бе отбелязан празничният 13 септември.
В знак на уважение към командването и личния състав на полка областният управител на област Плевен Мирослав Петров връчи плакет на командира на полка полковник Росен Арабаджиев. Своята признателност за всеотдайността и професионализма на военнослужещите изразиха и кметът на община Белене Милен Дулев и председателят на общинския съвет – Белене д-р Бистра Павловска.
От името на командира на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов връчи предметни награди и грамоти. Със своя заповед командирът на 55-ти инженерен полк полковник Росен Арабаджиев награди отличилите се военнослужещи и цивилни служители от състава на полка, а в празничното си слово поздрави личния състав и направи равносметка на изпълнените през годината отговорни задачи: „Горд съм, че до мен стоят знаещи и можещи хора, способни и отговорни професионалисти, които добре осъзнават отговорностите си. Твърдо вярвам, че назависимо от предизвикателствата на времето ще продължим да работим като екип, в който доверието и сплотеността са основата на взаимоотношенията”.Празникът бе уважен от офицери от командването на Сухопътните войски, от командири на военни формирования от Българската армия, от представители на структури и ведомства от състава Министерството на отбраната и Българската армия, както и от представители на държавната и местната власт.
Инженерните войски на Българската армия се създават на 13 септември 1878 г., когато със заповед по Българската земска войска № 11 се обявява окончателното формиране на строева сапьорна рота, а със заповед
№ 15 от същата дата за неин началник е назначен военният инженер щабскапитан Ефграф Саранчов. Затова тази дата се приема като рождена за инженерните войски на Българската армия. Със заповед на Министъра на отбраната № 102 от 30 август 1974 г. е поставено началото на 55 понтонно-мостови полк, чиито наследник е 55 инженерен полк. Историята на този полк е част от дългогодишната история на инженерни войски. Военнослужещите от полка и днес с достойнство изпълняват задачите по издигане на бойната подготовка и участие в операции по оказване на помощ на населението при бедствия и аварии.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker