Румен Радев обсъди с гръцкия си колега в Латвия стабилността в Югоизточна Европа

Pan.bg 14 сеп 2018 | 09:07 views (318) commentaries(1)
img Източник:''Armymedia.bg''; 24 часа оналйн

България и Гърция споделят обща отговорност за укрепване на стабилността в Югоизточна Европа и за развитието на добросъседски отношения в нашия регион. Това беше общата позиция на президентите на България и Гърция, Румен Радев и Прокопис Павлопулос, които проведоха днес среща в Рига в рамките на XIV среща на държавните глави от групата „Арайолуш“, съобщиха от прессекретариата на президента.

Държавите членки на ЕС от Балканите трябва да бъдат много по-активни при формирането и запазването на фокуса върху цялостния процес на европейска интеграция в региона, подчертаха Румен Радев и Прокопис Павлопулос. Реализацията на европейската перспектива за страните от Балканите, които се стремят към пълноправно членство в ЕС, е процес, който изисква както външна подкрепа, така и ясна политическа воля и реални реформи от страна на нашите съседи, за да отговорят на критериите за членство, беше посочено още на срещата. Румен Радев беше категоричен, че не трябва да се допуска фрагментацията на региона дори и когато възниква напрежение между отделни държави в Югоизточна Европа.

И Румен Радев, и Прокопис Павлопулос, откроиха позитивната тенденция на увеличаване на двустранния стокообмен между България и Гърция, който надхвърля 3 млрд. евро през 2017 г., и по думите на двамата президенти развитието на свързващата двете държави инфраструктура и туризма е фактор за последващо увеличение на взаимните инвестиции. Според президента Радев окуражаващите сигнали за възстановяване на гръцката икономика след финансовата криза в страната ще стимулират както двустранната търговия, така и икономическия обмен в региона.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  ГРАДСКИЯТ 14 сеп 2018, 15:21
   
  2
   
  0

  САМО БЛЯ-БЛЯ-БЛЯ,
  ЕРДОГАН ви НАДИГРА!

  А БОКЛУКА "ЧИЧО САМ"
  ЩЕ ЛАПА РУСКИЯТ "САЛАМ"!

  ТЕЗ' ПАЗВАНТИ ОТ НСОто
  ЩО СА С Десито В ЛЕГЛОто!!??!

  румИне ,СЪС ТЕЗ' РОГА
  КАК МИНАВАШ ПРЕЗ ВРАТА?!:))


Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker