Столичната организация на СОСЗР стана на 111 години

Pan.bg 19 сеп 2018 | 08:42 views (416) commentaries(0)
img Тя е създадена на 16 септември 1907 г. в една от стаите на открития Военен клуб. За председател е избран доскорошният командир на Първа пехотна софийска дивизия генерал-майор от запаса Никола Бочев, а за главен секретар – бившият командир на 27-ми резервен полк полковник от запаса Кирил Козловски. Единодушно е приет девизът „България над всичко!”

Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов ;Снимка: Димитър Бебенов

Столичната организация на СОСЗР отбеляза днес в ЦВК 111 години от създаването си. Тя, посочи председателят й бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, е преминала през какви ли не превратности, включително отричана и забранявана, но винаги е възкръсвала. Днес, бе категоричен той, нашата организация има потенциала да се превърне във водеща в страната. Факт, подкрепящ тази амбиция е, че тя разполага с функциониращи структури в 24-те столични района. Освен това, в състава й влизат 23 клуба, ориентирани към различни родове войски. Независимо от тези успехи, погледите са насочени към привличането на 50-те хиляди офицери и сержанти от запаса и резерва и цивилни служители от Софийския гарнизон.

Втората амбиция на Столичната организация, стана ясно от празничното слово на председателя й, е да се превърне в притегателен център за обединяване на запасното войнство. Красноречива възможност в това отношение е показал проведеният на 15 и 16 септември Първи национален събор на запасното войнство, стана ясно от думите на ген. Стефанов. Според него, това е един не толкова продължителен процес.

Председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков потвърди в приветствието си, че Столичната организация е направила първите крачки за реализиране на идеята за обединение на запасното войнство. Той декларира пълната подкрепа на Централния съвет на СОСЗР. С удовлетворение констатира, че на тържеството участват и районни кметове от столицата.

От името на министъра на отбраната ген. Стойков връчи юбилейни медали „100 години от Първата световна война” на бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов (на снимката) и полковник от запаса Иван Йорданов. С негова заповед, прочетена от заместник-председателя на съюза генерал-майор от запаса Васил Върбанов, с грамоти бяха удостоени офицерите от запаса полковниците Георги Павлов, Илия Мандров, Милко Томов, Васил Арабаджиев, Георги Георгиев, Георги Патриков, Александър Ковачев и Кирил Парапанов. Картата на почетен член на СОСЗР бе връчена на подполковник от запаса Асен Йосифов от Клуб на ОСЗР
от ВМТ и ВТУ „Тодор Каблешков”.

Поздравителен адрес от името на директора на дирекция „Социална политика” на МО Иво Антонов прочете началникът на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание” полковник от резерва Манол Тенчев. В него се подчертава високия авторитет на Столичната организация сред обществеността и приноса й за сплотяване и подпомагане на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Нови членски карти получиха полковник от запаса Тодор Спасов – председател на организацията в район „Връбница”, полковник от запаса Румен Касабов – председател на организацията в район „Банкя”, полковник от запаса Владимир Владов – председател на организацията в район „Студентски” и ефрейтор от запаса Негово Благовенство Свещеноикономство Антоний Алексиев – член на организацията в район „Подуяне”. Ген. Стефанов връчи плакети „Столична организация на СОСЗР” на Васил Цолов – кмет на район „Оборище”, Иван Чакъров – кмет на район „Красна поляна”, Антония Стефанова – заместник-кмет на район „Кремиковци”, Дончо Конакчиев – заместник-министър председател и министър на териториалното разитие и строителството през 1995-1997 г. и на ген. Кирчо Киров – бивш директор на НРС.

За първи път бяха дадени свидетелства за дарения, които организацията е получила като техника и интелектуална помощ. Сред дарителите са Теменужка Кръстева, полковник от запаса Гаврил Гаврилов, полковник от запаса Иван Гущеров и г-жа Янита Димитрова.

Участниците в честването бяха приветствани лично от председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, който връчи на ген. Стефанов специална грамота и сертификат на съюза. Получени бяха поздравителни адреси от Клуб на ОСЗР от ВМТ и ВТУ „Тодор Каблешков” и НД „Традиция”. Тържеството уважиха още полковник Павлин Велков и полковник Венцислав Венков от ЦВО, председатели и представители на военно-патриотичните съюзи.

Тържеството завърши с изпълнения на певеца полковник от запаса Райчо Митев.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker