Обявяват Добрич и Тутракан за градове на българската бойна слава

Pan.bg 20 сеп 2018 | 15:11 views (314) commentaries(0)
img Спирдон Спирдонов

Очаква се утре Народното събрание да гласува решение за обявяване на гр. Добрич и гр. Тутракан за „Град на Българската бойна слава”. Днес Комисията по отбрана с пълно единодушие – 18 гласа „за” и нито един „против” и „въздържал се”, подкрепи предложението на народните представители Пламен Манушев, Цвета Караянчева, Константин Попов, Христо Гаджев, Алтимир Адамов, Александър Сабинов и Даниела Димитрова. Заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов информира депутатите, че МО има положително становище по този въпрос. Празникът на Тутракан е на 21 септември, а на Добрич – 25 септември.

Мотивите на вносителите бяха изложени от вицеадмирал от запаса Пламен Манушев. Тази инициатива е подета с решения на общинските съвети на двата града. Подкрепена е от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, като председател на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война, както и от Националното сдружение на общините в България. Това решение, уточни адм. Манушев, не изисква финансови средства и няма административни последствия. Този акт, посочи той, ще оттаде дължимата почит на загиналите в двете битки за обединението на България и ще удовлетвори желанието на гражданите да се върне паметта на българите за тези славни събития. Тутраканската и Добричките епопеи от септември 1916 г. са едни от най-светлите примери за героизма и саможертвата на българския войник.

В подкрепа на решението се изказаха депутатите Таско Ерменков, Христо Гаджев и Милен Михов и др. Заседанието се водеше от заместник-председателя на комисията полковник от запаса Владимир Тошев, който пожела тази инициатива да се разшири и за други български градове.

Председателят на комисията ген. Константин Попов заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачанов са на връх Каймакчалан, за да почетат паметта на загиналите в сражението между българските и сръбските войски по време на Първата световна война.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker