Щабният елемент за интегриране сили на НАТО на територията на Република България отбеляза три години от активирането си

Pan.bg 22 сеп 2018 | 09:42 views (337) commentaries(0)
img Източник:''Armymedia.bg''; https://www.mod.bg/

image

Щабният елемент за интегриране сили на НАТО в Република България(NFIU BGR) отбеляза честването на третата годишнина от активирането си.

На тържеството присъства заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. „Дълбоко съм убеден, че крайните цели ще бъдат изпълнени и всички заедно ще допринесем за по-добра синхронизация на действията, по-добро предварително планиране и укрепване на отбраната във всички стратегически направления и срещу всички видове заплахи и предизвикателства в дългосрочен план“, каза той в обръщението си към личния състав на щабния елемент.

Заместник-министър Запрянов награди военнослужещи от щабния елемент, отличени със заповед на министъра на отбраната за високи служебни постижения и заслуги към отбраната на страната.

„Горд съм, че днес NFIU BGR е готов да посрещне бъдещите предизвикателства и да усили способностите на Алианса в отбраната и защитата на страните и техните нации“, заяви в словото си командирът на щабния елемент полковник Стайко Прокопиев.

image

Военнослужещите и цивилните служители от състава на NFIU BGR бяха поздравени от името на военното ръководство на Министерството на отбраната от директора на Щаба на отбраната бригаден генерал Радостин Илиев. Той връчи награди на отличените със заповед на началника на отбраната.

„Именно вие бяхте хората, които въплътиха в реалност взетите на срещата на върха на НАТО в Уелс политически решения и поетите ангажименти за засилване на способностите на Съюза за бързо реагиране в случай на военно-политическа криза. Вие, военните експерти от България, Албания, Великобритания, Германия, Гърция, Полша, Румъния, Съединените американски щати, Турция и Унгария, допринасяте за повишаване способността за отговор на Алианса, защитавате общите ценности и интереси. Затова заслужавате и получавате нашето искрено уважение и признателност в този ден“, се казва в поздравителния адрес на началника на отбраната генерал Андрей Боцев по случай третата годишнина от официалното активиране на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО на територията на България.

* * *
image

На Срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО взеха политическо решение за създаването на щабни елементи за интегриране сили на НАТО на териториите на шест страни-членки на Алианса. През 2016 г. като допълнение към щабовете в Източна Европа НАТО създаде два нови щабни елемента в Словакия и Унгария.

Създаването на
щабните елементи е част от общата адаптация на структурата на силите на НАТО и командната структура на НАТО и е най-голямата промяна в организацията след края на Студената война. Основен приоритет е участието в планиране на операции по член 5 от Вашингтонския договор и провеждането на многонационални и национални тренировки и учения на територията на страната.

На 9 април 2015 г. Министерският съвет на Република България започна процедура по изграждането на щабен елемент в София, България. Официалното активиране на щабния елемент на 3 септември 2015 г. беше юридически акт, с който се стартира процедурата по неговото изграждане, окомплектоване и оборудване. Щабният елемент постигна пълни оперативни способности преди Срещата на НАТО във Варшава през юли 2016 г. На 29 септември 2016 г. щабният елемент отпразнува церемония по официалното връчване на флага, която отбеляза завършека на изграждането му.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker