Японските наборни служби се борят да привлекат все по-малкото млади хора

Pan.bg 25 сеп 2018 | 20:50 views (451) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Докато японска наборна служителка седи търпеливо на щанда си до супермаркет в северно Токио през един от последните уикенди, тя посреща един-единствен посетител, гимназиста Кадзуаки Мацумура. Мацумура, който възнамерява да влезе в университет, обаче не е там, за да се запише. На него просто му е любопитно.

"Има кадри в медиите, които предизвикват интерес към Японските сили за самоотбрана (ЯСС)", каза 16-годишният младеж, имайки предвид японската армия, и добави: "Има обаче и кадри, които показват, колко е трудно това и аз не смятам, че мнозина искат да се запишат. Те предпочитат да вършат други неща."

Празните щандове за набиране на войници и незаинтересованата публика стават все по-разпространени що се отнася до ЯСС, след като демографските проблеми и силната икономика на Япония са създали онова, което някои хора от армейските среди наричат "тиха криза" в набирането.

На фона на най-ниските досега темпове на раждаемост, броят японци на възраст от 18 до 25 години, ядрото на наборния контингент, е намалял до 11 милиона от 17 милиона през 1994 г. Прогнозите са тази група да се стопи до 7.8 милиона през следващите 30 години.

Това не позволява на ЯСС да попълнят наборните квоти от 2014 г. Общо взето армията е успяла да набира само около 77% от 9734 заплануван персонал от низши чинове, която е търсила да набере през годината, завършваща през март. "След 20 години, освен ако не успеем да заместим значителен брой от хората с роботи, ще бъде трудно да поддържаме настоящото ниво на военни способности", каза Акихиса Нагашима, бивш парламентарен заместник-министър на отбраната и независим консервативен депутат, и добави: "Японската ситуация (със сигурността) няма да стане по-мирна, затова смятам, че това е наистина сериозно".

Критичното положение с личния състав може да принуди японската армия да прави тежък избор относно бъдещите мисии, опитвайки се да сдържа китайската морска експанзия и да се справя с неустойчивото положение на Корейския полуостров.

"Недостигът на жива сила ще се отрази на ефикасността на операциите", каза Хидеши Токучи, бивш заместник-министър на отбраната, който някога оглавяваше кадровия отдел на министерството, и добави: "Това е голямо главоболие. Съществуват повече задачи за решаване, но от по-малко хора и не считам, че има някакво лесно решение".

Трудна задача

С подобряването на икономическите условия безработицата спадна до най-ниско
ниво от около 25 години. Повече абитуриенти се насочват към колежа. Това е добра новина за страната, но прави набирането още по-трудно.

"Въпреки че бюджетът ни е достатъчен, не можем да покрием отпуснатите места за военнослужещи", каза Кенджи Вакамия, бивш заместник-министър на отбраната, който ръководи експертната група на управляващата партия за отбранителната политика.

Япония отпусна бюджет за 247 154 души военен персонал на ЯСС в годината до март 2018 г., но армията привлече само 226 789 души. Най-големият недостиг е в низшите чинове на рекрутирания персонал, които бяха близо 26 процента под предвидените в бюджета нива.

Тъй като военната повинност се счита за противоконституционна, армията се опитва да набира повече жени и от следващия месец максималната възраст за новите попълнения ще бъде вдигната на 32 години. Възрастта за пенсиониране може също да бъде вдигната.

"Имаше време, когато се смяташе, че младежта означава сила, но ако помислите добре . . . опитът и уменията станаха още по-важни за днешните ЯСС", каза Рицуко Хироши, директор на звено "Човешки ресурси" в министерството на отбраната.

Инициативата за привличане на жени в армията, обявена миналата година, цели да удвои процента на жените в ЯСС от 6.1 процента през 2016 г. до най-малко 9 процента до 2030 г. Това е спрямо дела от 15 процента в САЩ и 10 процента във Великобритания.

Въпреки че японските жени могат да изпълняват по-широк кръг военни задачи отколкото преди, на тях все още се възлагат небойни функции, казаха служители и експерти. "Това обикновено са длъжности, които традиционно са възприемани като запазени за жени . . . всичко, което не изисква носенето на оръжие", каза Сабине Фрущук, професор в Университета на Калифорния, в Санта Барбара.

По-привлекателен имидж

Скорошните, свързани с поп културата кампании, като плакатите с анимационни герои тип "манга", помогнаха да се придаде по-привлекателен имидж на ЯСС сред обществеността, но влиянието върху набирането остана ограничено, казаха експерти.

"Едва ли някой се записва, защото той или тя са видели плакат. Те са насърчени да се запишат от родителите, роднините или от учителите си, който преди са служили в ЯСС", каза преподавателката от университета "Хитоцубаши" Фумика Сато, която изследва набирането.

Необходими са близо 5000 служители на ЯСС, мнозина от тях в регионалните центрове, за набирането на 14 000 нови военнослужещи всяка година.

"Това е отнемаща много време и трудоемка работа", каза Токучи и добави: "Наборните служители трябва да достигнат до гимназиите и родителите, за да обяснят какво трябва и може да се прави в армията . . . и след това да заведат юношите на прояви, организирани от силите за отбрана и да ги убедят да се явят на изпита".

Министерството на отбраната иска 5.8 процента ръст на военния бюджет за набиране на персонал за годината от април с 2.4 милиарда йени (21 милиона долара).

Миналата година ЯСС използваха реклама чрез Интернет, която доведе до тройно увеличение на посещенията на тяхната електронна страница за набиране на персонал, каза майор Йошиаки Хаяшида от канцеларията на звеното "Човешки ресурси" на щаба на Сухопътните сили на Япония.

Близо 90 процента от обществеността има положително отношение към ЯСС, показват проучванията, до голяма степен благодарение на операциите за овладяване на бедствия, извършени от армията, но това не означава задължително, че те искат да служат, казаха служители по набирането и експерти. "Хората искат да се запишат, заради предизвикателството, поради това, че работата е стабилна и защото искат да бъдат полезни", каза полковник Шудзо Йошида, началник на наборното звено в щаб-квартирата на токийското областно командване.

Двайсет и четиригодишният Хироки Хашимото, който е учил във военен техникум и в Националната военна академия бе по-откровен по въпроса. "Много хора се записват в ЯСС или учат в техникума ѝ, защото са бедни. Това е факт", каза Хашимото, който не се записва в армията.

Следвоенната привързаност към пацифистки идеи също затруднява набирането. "В сравнение с времето от преди 10-20 години, сега ЯСС стоят по-здраво в обществото", каза Нагашима и добави: "Но тъй като в Япония има травма от поражението във войната и мнозина японци загинаха, смятам, че ще отнеме 100 години (тези настроения да се променят). /БТА
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker