Изяви в багри и… в условия на некомплект

Pan.bg 06 окт 2018 | 12:03 views (2003) commentaries(2)
img Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР ЦОНЧО ДРАГАНСКИ

Пъстри са околностите на Карлово, оцветени в жълто, зелено, червено, кафяво… Но повече и по-разнообразни от есенните багри са изявите на воините от 61-ва бригада в учения, подготовки и сертификации. И едно кратко и стегнато честване на 2 октомври – деня, в който през 1992 г. със Заповед № 00400 на министъра на отбраната е формирано управление на 61-ва механизирана бригада и 1-ви механизиран батальон, дислоцирани в Карлово и подчинени на Командването на Сухопътните войски. С министерска заповед от 19 ноември 1998 г. пък е присвоено наименованието Стрямска механизирана бригада.
Искам да изразя своята удовлетвореност и благодарност към всички вас – военнослужещите и цивилните служители, които през изминалата още една година бяхте всеотдайни във вашата професия. Изпълнявахте с чест и достойнство нелеките задачи в трудното и напрегнато ежедневие. С годините вие – военнослужещите от състава на 61-ва бригада, доказвате, че въпреки предизвикателствата на времето можете да отстоявате военната кауза с висок професионализъм и себеотрицание. В мисии зад граница, сертификации и учения вие винаги защитавате воинските ценности с висок боен дух, мотивация и храброст – качества, които са се превърнали с времето в основни стожери на Българската армия. Така започва словото си пред войсковия строй командирът на 61-ва бригада бригаден генерал Пламен Йорданов.
Той отбелязва, че години наред формированието утвърждава имиджа на Българската армия и неотлъчно оказва подкрепа на населението при преодоляване на последици от бедствия и аварии. И напомня, че наследниците на 21-ви Средногорски полк, 28-и Стремски полк и 11-а танкова бригада притежават способностите, професионалните качествата и необходимата бойна подготовка, за да реализират успешно всяка бойна задача.

image

Историята е тази, която ни учи, настоящето и бъдещето градим ние. Затова е важно какво постигаме днес, какви завети оставяме на бъдещите поколения, за да изпитват същото чувство на гордост, което ние изпитваме към нашите предци, посочва бригаден генерал Йорданов.
И завършва с думите – нека всички заедно да бъдем все по-мъдри в нашите решения, все по-успешни в начинанията и действията си и все по-единни в изграждането на бъдещето на 61-ва механизирана бригада.
Могат да се споменат и някои скорошни факти от оказаната помощ на населението. В писмо до командира на формированието бригаден генерал Пламен Йорданов кметът
на община Карлово д-р Емил Кабаиванов изказва благодарност към военнослужещите от 61-ва бригада, участвали в овладяването на пожара в горския масив „Боровият триъгълник” в Стара планина над Карлово на 18 и 19 август т.г.
В друго писмо председателят на СОСЗР генералът от запаса Златан Стойков благодари за оказаните помощ и съдействие при организацията и провеждането на Първия национален събор на запасното войнство, състоял се на 15 и 16 септември т.г. Той изказва благодарност и на личния състав на батальона с командир подполковник Николай Радев за отличната организация в Деня на отворени врати с показа на военна техника и образци оръжия, както и проведената стрелба на ГУЦ „Тюлбето”.
Благодарностите са много. Но каква е оценката на военното ръководство на Министерството на отбраната?
Ето редове от поздравителния адрес на началника на отбраната генерал Андрей Боцев: „Поводът е хубав, за да изкажа признателността и уважението на военното ръководство на МО към всички вас за всеотдайната служба. Високо ценим вашето усърдие, проявено в ежедневната служба, по време на подготовки, тренировки, национални и международни учения, при оказване на помощ на населението. Вашите усилия за поддържането и развитието на отбранителните способности на бригадата способстват за гарантиране на националния суверенитет и националната сигурност и за безупречното реализиране на националните ни отговорности. Правите го в условия на некомплект, изискващ още повече усилия от ваша страна и още по-категорична изява на качествата ви, за което ви благодаря”.
Началникът на отбраната изразява своята убеденост, че воините ще се стремят към още по-големи резултати в подготовката си, ще постигат още по-пълна сглобеност, ще се доказват отново в предстоящите учения, включително по време на тристепенното КЩУ „Есен–19” и при сертифицирането на батальонната бойна група от тежък тип през ноември.
Празникът концерт започна с химна на България и химна на Българската армия, изпълнени от смесения войнишки хор и военния духов оркестър на 61-ва бригада. След това деца от Карлово и Хисар изнесоха впечатляваща разнообразна програма.

image

Oтличници

По повод празника на бригадата – 2 октомври, във формированието се състояха редица състезания. Ето и победителите:

* Стрелба с автомат – редник Петко Зайков
* Стрелба с картечница – редник Николай Мартинов
* Стрелба с пистолет – старши лейтенант Кристиан Негров
* Стрелба със снайпер – ефрейтор Цветан Джорев
* Крос 3000 м (мъже) – ефрейтор Пенчо Пенчев
* Крос 3000 м (жени) – ефрейтор Таня Черкезова
* Крос 5000 м (мъже) – редник Станимир Бочев
* Крос 5000 м (жени) – младши сержант Жанета Георгиева
* Преминаване на единна пътека с препятствия (мъже) – старши сержант Георги Лазаров
* Преминаване на единна пътека с препятствия (жени) – редник Елица Йорданова
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Не би ли трябвало 06 окт 2018, 17:20
   
  7
   
  1

  в армията кроса да е еднакъв, както за мъже, така и за жени. Защото противника няма да се съобразява какъв пол е срещу него....

 2. #2
  би трябвало 12 окт 2018, 14:55
   
  3
   
  0

  Не само крос, а всички задължения трябва да са еднакви, както заплатата. Но учи не е така. Особенно в елитната 61 МБР, в която почти всяка жена е на някого съпруга, сестра, балдъза, любовница и т.н.Не случайно в последните години при подбора за сержанти на всеки 5-6 жени се пада едва 1 мъж. Може би имат по-добри оценки на изпитите от мъжете????? Едва ли.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker