Операция "Деве баир" - Част 2 Бойните действия (ЕКСЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 06 окт 2018 | 21:31 views (10829) commentaries(0)
img Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОРЪЖИЕ"
от мястото на събитиятаГерманските войски атакуват още на 8 септември 1944 г. С тежки боеве и свидни жертви 9-и пехотен Пловдивски полк отхвърля противника на първоначалните му позиции. Кюстендил е спасен от жертви и кръвопролитие сред цивилното население. На 10 септември 1944 г. денят започва с разузнаване с бой от германска страна. Провежда се огневи двубой между германската и българската артилерия. На 11 септември по шосето от Крива паланка към Деве баир настъпват германски мотоциклетни и пехотни части с оръдия. По спомени на очевидци, местоположението на българската артилерия през 1944 г. е била на същото място, на което бяха разположени гаубиците М-30 на НГЧ за днешната установка. Настъплението на частите на Третия Райх започва с артилерийска подготовка. След което германските части на мотоциклети и с машина Kubelwagen настъпиха към българските позиции. Нашите части отговориха с артилерийски и картечен огън. С припълзяване и прибежки германските войници се приближиха на разстояние за щикова атака. Убийствения огън на картечниците и пушките обаче ги отказаха от атака след дадени значителни жертви. Германските войски се изтеглят към Крива паланка, взимайки със себе си ранените и убитите. Ранените български войници също са евакуирани от бойното поле, а училището в село Гюешево е превърната в полкова лечебница на 9-и пехотен Пловдивски полк.

На 13 септември деня започва с нов артилерийски двубой, който продължава през целия ден, а през нощта е отбита нова германска атака. На 14 септември 1944 г. започват нови германски атаки на българските позиции. Особено ожесточена е втората германска атака. Войските на Третият Райх се опитват да атакуват от фланга българските части. Те стигат буквално до българските окопи, но са спрени от кинжален огън. Стигна се до ръкопашни схватки. Командирът на четвърта рота поручик Никола Николов повежда българските бойци в контраатака. Германците са обърнати окончателно в бягство. Кюстендил и София са спасени от самопожертвователните действия на 9-и пехотен Пловдивски полк. Германските войски окончателно отстъпват към Крива паланка, Страцин и Стражин, където на българските войски предстоят нови тежки сражения.

Камерата на списание „Клуб ОРЪЖИЕ“ единствена проникна в лагера на германските войски преди тяхната атака, а след това от непосредствена близост проследи хода на битката.

Подробности в бр. 2/2018 на сп. "Клуб ОРЪЖИЕ"
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
през ноември 2018 г.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Операция "Деве баир" - Част 2 Бойните действия (ЕКСЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/42 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker