СВ на САЩ възложиха на Lockheed Martin договора за увеличаване на обсега на радара AN/TPQ-53

Pan.bg 10 окт 2018 | 13:48 views (546) commentaries(0)
img Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОРЪЖИЕ"

Американските СВ възложиха на Lockheed Martin договор за модификация, включваща използването на галиев нитрид (GaN) в радара AN / TPQ-53 (Q-53) като част от серийната производствена конфигурация.

Q-53 е най-модерният радар в инвентара на армията на САЩ и разполага с гъвкава архитектура за откриване на самолети, дронове и други потеинциална заплахи. Преходът към GaN ще предостави на Q-53 допълнителна мощност за способности, включително контрабатарейно откриване на дълги разстояния. GaN дава допълнителната полза от увеличаване на надеждността на системата и намаляване на разходите за по време на целия жизнен цикъл.

“Lockheed Martin се гордее, че армията добавя Q-53 към нашето семейство базирани на GaN радари", заяви Рик Херодес, директор на програмата Q-53 в Lockheed Martin. "Тази модификация получав апредимства от нашия обширен опит в производството на радари и в следващото поколение в развитиет он арадарите, съчетано с непрекъснатата инвестиция на Lockheed Martin в производството на GaN и други радарни технологии. Тази актуализация дава възможност за ръст на обхвата на Q-53 в отговор на променените нужди на армията. Ние осъзнаваме колко критично е да подобрим възможностите на Q-53, така че да може да реагира на развиващите се оперативни изисквания и нововъзникващите заплахи, които нашите разоръжени сили срещат всеки ден".

За повече от 10 години Lockheed Martin използва отворен модел за леене на GaN, като използва взаимоотношенията си с търговски доставчици, които използват силата на нарастващия телекомуникационен пазар. Този процес елиминира разходите за леярни операции, използва инвестициите на телекомуникационната индустрия в GaN, позволява конкуренция и в крайна сметка намалява разходите.

Основната мисия намногофункционалния Q-53 е да защитава войските в битка, като открива, класифицира, проследява и идентифицира местоположението на индиректната стрелба на противника в режими от 360 или 90 градуса. Монтиран е на 5-тонен камион, Q-53 може бързо да се задейства, с автоматична нивелация, а след това да се управлява от разстояние или от командно средство с преносим компютър. Радарът е софтуерно дефиниран, позволяващ бързо приспособяване, за да се отговори на възникващите нужди на армията за способности за наблюдение на въздуха и определяне на противниковите цели.

Q-53 защитава американските войници по света от 2010 г. насам.

В момента Lockheed Martin произвежда няколко радари Q-53 годишно. Работата по системата се извършва в обектите на Lockheed Martin в Ню
Йорк, Ню Джърси и Флорида.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker