Ненчев: Още колко освен 240 млн. лв. ще дарим на Москва за старо оръжие

Pan.bg 10 окт 2018 | 17:01 views (1786) commentaries(5)
img
news.bg


Малко след като стана ясно, че съветник на военния министър Красимир Каракачанов е с отнет допуск до класифицирана информация заради нерегламентирани контакти с Русия, от партия БЗНС отправиха открито писмо. Припомняме, лидер на БЗНС е бившият военен министър Николай Ненчев.

Той задава няколко конкретни препоръки за отнетия допуск на Христо Томов, който е бивш зам.-военен министър в кабинета "Беров". Ето ги в оригинален правопис:

"1. Министърът на отбраната като работодател на съветника си Христо Томов незабавно да даде пълна и изчерпателна информация по случая!

ДАНС и Прокуратурата да започнат незабавна проверка на всички оръжейни сделки с Русия, по който Христо Томов е работил в качеството си на консултант на министъра на отбраната.
Веднага да бъде развален сключеният по-рано тази година договор с РСК МиГ за близо 100 милиона лева с ДДС, като се направи пълна проверка по него и евентуалното участие на Христо Томов в подготовката му.
Да бъдат спрени незабавно обявените процедури за ремонта на самолетите СУ-25, хеликоптерите Ми-17 и Ми-24 и танковете Т 72.
Министърът на отбраната да отговори, има ли още подготвени договори с Русия до края на годината, за каква бойна техника са те, на каква стойност са и Христо Томов работил ли е по тях?".
Според Ненчев причината за отнемане на допуска до тайните - нерегламентирани контакти с представители на руския военнопромишлен комплекс е много сериозна и дори стряскаща информация.

Става дума за пряка намеса на Москва в българската отбрана, пише бившият военен министър. "Ако е така, значи е пробита националната ни сигурност. Няма дим без огън! Казват, че парите не миришат. Интересът и най-вече финансовият - задвижва процесите по необясними пътища. Това важи с особена сила за оръжейните сделки", се казва в позицията на партията.

По подобие на заглавието на филма по сценарий на Павел Вежинов "Следите остават" Ненчев допълва, че трябва да има кой да ги търси.

"И който тръгне по тях, ще разплете много тъмни нишки. А такива тук има много. И предупреждавам - не е безопасно", пише Ненчев.

Според него информацията за нерегламентираните контакти е прихваната от партньорските служби и те са оказали натиск върху ДАНС да действа.

"Заедно с това остава да видим дали това няма да остане единична акция, изчистване на някакво мистериозно недоразумение, или е сигнал за това,
че контраразузнаването ни се е заело сериозно най-накрая с руското проникване в държавната ни администрация", пише Ненчев.

Бившият военен министър твърди, че за 2018 година, за старо руско оръжие са подготвени сделки за близо 240 милиона лева.

Припомняме, според сметка, публикувана малко по-рано, става въпрос за около 160 млн. лева. Първоначално е обявена поръчка за ремонт на МиГ-29 за 81 милиона лева. Това стана след като Полша ремонтира няколко двигателя за изтребителите ни, но се оказа, че полската компания няма лиценз за тази дейност.
Следващата поръчка към Русия бе на стойност 31 млн. лева за ремонт на военнотранспортните вертолети Ми-17 и щурмовите Ми-24. Третата е за ремонт и поддръжка на щурмовия самолет Су-25. Тя е на стойност около 50 млн. лева. Това прави около 162 млн. лева.

В коментар за отложената модернизация на армията Ненчев се пита за какво ще бъдат пренасочени парите, определени за ново въоръжение. "За трите големи проекта за тази година бяха предвидени поне 371 милиона лева от държавния бюджет. По 100 милиона за нови самолети и бойни машини на пехотата и 171 милиона за кораби. Това прави близо 400 милиона. Въпросът е сега колко от тези пари ще потънат отново в руските джобове", пише Ненчев.

Според него има достатъчно сигнали, че тези пари ще бъдат пренасочени именно към ремонта на старата руска техника. Това може да стане: "Ударно, до края на годината. По старата изпитана рецепта", пише той.

Ненчев пита как може да се гарантира, че вече сключените сделки с руснаците, а също и подготвяните такива, вече не са компрометирани. Той пита как да сме сигурни, че в работата си до момента военният министър (Красимир Каракачанов) е защитавал именно българския, а не руския интерес.

Припомняме, още в началото на годината стана ясно, че началникът на кабинета на президента Румен Радев - Иво Христов е без допуск до класифицирана информация.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  NI.KOSTOV 10 окт 2018, 17:33
   
  10
   
  6

  Проблемът е, че без да имаме 16 изтребителя от новите западни, няма как да се откажем на момента изведнъж от съветските. Тъжно, но факт. Остра необходимост имаме от нови бойни хеликоптери. Досега този въпрос също трябваше да бъде решен, за да не ремонтираме Ми-24. Просто на комунистите от ГЕРБ не им се дават пари за модернизация. Не е техен приоритет, а пари има.

 2. #2
  юс юс юс юр брейн 10 окт 2018, 19:10
   
  22
   
  3

  Тогава като сме толкова либерални и демократични да вземем да подарим 1.8млрд. на Вашингтон за стари Ф-16. За бедна България най-добре е МиГ-29М, не най-модерния, но най-доброто в класа по показател ефективност/цена. Не ни трябват никакви политически решения, независимо от НАТО. Има достатъчни примери за руско оръжие в натовски държави. Може да се интегрира ако трябва, а може и да не се наложи.

 3. #3
  tikvun 10 окт 2018, 20:06
   
  19
   
  2

  Този дебил още ли е на свобода?

 4. #4
  Geocom 10 окт 2018, 20:38
   
  18
   
  1

  Този идиот до такава степен го е завладяла русофобията че вече не се усеща какви глупости говори - вече навсякъде му се привижда "руско влияние" и вечер проверява под леглото за руски агенти.

  Става дума за пряка намеса на Москва в българската отбрана, пише бившият военен министър. "Ако е така, значи е пробита националната ни сигурност.

  Става дума че не Москва а Вашингтон пряко се намесват в отбраната ни и именно те явно или подмолно ни натискат какви самолети да си купим, какви кораби и танкове да имаме и дали да имаме ПВО или не.

  Казват, че парите не миришат. Интересът и най-вече финансовият - задвижва процесите по необясними пътища. Това важи с особена сила за оръжейните сделки"

  С това съм съгласен но то се отнася в пълна сила точно за неговите началници от САЩ.

 5. #5
  fox81 11 окт 2018, 15:56
   
  8
   
  1

  Този боклук трябваше да лапа кожени микрофони в някой западнал затвор. Не публична трибуна, чук му дайте да чупи скали и да си вади заплатата. Боклук!!!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker