Защо Русия праща специални части и разузнавачи в Либия

Pan.bg 10 окт 2018 | 20:59 views (2035) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Десетки руски военни са в Либия за да поддържат силите на Халифа Хафтар в източната част на страната. Това съобщи първоначално британският в. "Сън" и бе потвърдено от изданието РБК, което цитира свои източници.

Става дума за командоси от силите за специални операции и служители на военното разузнаване, сочи публикацията на британския вестник. Според изданието те подготвят армията на маршал Хафтар, на когото Москва също така доставя тежко въоръжение. В Либия освен това Русия вече има две бази - в Бенгази и Тобрук - създадени под прикритието на частна военна компания (ЧВК) "Вагнер".

Според събеседниците на РБК действително има представители на елитни подразделения в Либия, а прехвърлянето им е започнало в последните месеци. Военната им активност е потвърдена и от източник, близък до либийските власти. Част от информацията обаче се отрича от Лев Денгов, шеф на руската контактна група за уреждане в Либия. "Взаимодействието на Русия с един от играчите в Либия" не означава, че Русия подкрепя една от страните в конфликта", казва той.

В Либия в момента действа ембарго на ООН за доставка на въоръжение и изпращане на военни контингенти. Арабистът Василий Кузнецов също твърди, че в страната не са били изпращани руски части, а че обекти на частния бизнес се охраняват от италиански и френски частни военни компании, а и от наемници от други страни в Африка, най-вече Судан.

За в. "Сън" контролът на северното крайбрежие на Либия би означавал и овладяване на миграционните потоци от Африка към Европа. "Фактът се състои в това, че сме крайно уязвими към миграционния поток и колебанията на пазара на петрол", а поддържайки Хафтар, Путин се опитва да създаде "нова Сирия".

Според източник на РБК, близък до Министерството на отбраната в Москва, обаче руското присъствие в Либия е свързано с петролните и газови интереси на страната. И експертът по Близкия изток Дмитрий Фроловски обяснява, че целите на Русия са по-скоро икономически, а не политически и с нуждата от "сигурност за търговска дейност".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker