В с. Йоглав откриха паметник на загиналите във войните

Pan.bg 15 окт 2018 | 09:03 views (325) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Майор от запаса Николай Василев

В село Йоглав община Ловеч, беше открит военен паметник на загиналите жители от селото в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. Идеята за неговото изграждане е отдавна, но осъществяването и стана след поредното настояване от страна на Областния управител Георги Терзийски, в чест на "100 години от края на Първата световна война". С постановление на МС от 16 Ноември 2017г. бяха одобрени 7000 лв. за изграждане на паметник на загиналите от с. Йоглав във войните.

Имената на 14-те загинали във войните в периода 1912г.-1945г. от село Йоглав са издирени чрез Военно-историческия архив - Велико Търново. Част от средствата са подсигурени от Министерство на отбраната. Спонсор на допълнителни средства и изпълнител на строежа е господин Цветан Ночев, председател на Инициативния комитет за изграждане на паметник и председател на "Обединени сдружения за граждански контрол". Архитектурният проект е изработен безвъзмездно от известния със своите благотворителни изяви арх. Миломир Богданов. В помощните дейности по строежа на паметника и подготовката на откриването му се включиха много родолюбиви жители на селото.

В тържествена обстановка, паметникът беше открит от кмета на село Йоглав госпожа Ирена Георгиева и председателя на инициативния комитет за построяване на паметник Цветан Ночев. Църковният ритуал за освещаване на паметника извършиха свещениции от епархията и лично н. пр.Ловчанският митрополит Гавриил. Специален Поздравителен адрес към господин Цветан Ночев беше получен от Президента на Република България господин Румен Радев, прочетен от генерал от запаса Златан Стойков, преедседател на СОСЗР.

В своето слово Областният управител на Област Ловеч господин Георги Терзийски, се спря на исторически факти за изграждане на паметника, описани в краеведската книга „Йоглав - минало и настояще“ на полковник от запаса Димитър Митев, първия инициатор за изграждането на паметника. Официални гости на празника, поднесли слова, приветствия, и поздравителни адреси и грамоти бяха ген. Златан Стойков, народният представител Милко Недялков, който поднесе поздравителен адрес от госпожа Корнелия Нинова, председател на Националния съвет на Българската социалистическа партия и председател на ПГ "БСП за България", господин Венцислав Христов, заместник - кмет на Община Ловеч, заместник - председателят СОСЗР генерал-майор от запаса Васил Върбанов, главният секретар на СОСЗР полковник от запаса Пламен Станев, бригаден генерал от запаса


Стефан Стефанов - председател на Столичната организация на СОСЗР, редседателят на СОСЗР-Ловеч полковник от запаса Гриша Генов, старши комисар Младен Маринов - директор на Областна дирекция на МВР-Ловеч, главен инспектор Златин Михайлов - началник на РУ на МВР-Ловеч, майор от запаса Милен Тотев от "Национална асоциация Сигурност" Ловеч; майор от запаса Николай Василев - началник на Военен клуб-Ловеч, председателят на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните майор от запаса Ганко Бенев, Стооян Кафеджиев от Българо-руски клуб “Шипка“-София, от Български образователен корпус „Св. Климент Охридски“; господин Емил Гуджев от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, проф. Йордан Величков, общинският съветник капитан от запаса Иван Иванов др. Поздравителен адрес беше получен от бригаден генерал Пламен Йорданов, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, чийто военен духов оркестър с диригент страши лейтенант Йордан Илиев взе участие в откриването на паметника.

На големия празник присъстваха кметове на кметства от Ловешка Община, представители на неправителствени организации и сдружения, самодейците от Фолклорна група „Югла“ с. Йоглав, облечени в неповторими автентични носии; десесетки жители, деца и много гости. Всички почетоха паметта на храбрите български воини, дали своя живот за България с едноминутно мълчание и падане на колене. С новата историческа придобивка се осъществи мечтата на йоглавчани да завещаят на поколенията гордостта от подвига и героизма на падналите в битка достойни хора, които са опазвали честта на Родината, за да живеем днес в мир. Радостен е факта, че със съдействието на кмета на Община Ловеч, госпожа Корнелия Маринова, Общинския съвет с председател г-н Петър Цолов и Ловчанския митрополит Гавриил в близост до паметника, ще започне изграждането на нов църковен храм, който хората очакват от десетилетия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker