Какво знаем за самоходната артилерия - "Сузана-2" от Словакия

Pan.bg 20 окт 2018 | 10:49 views (2221) commentaries(1)
img
dir.bg


Тя е уникална самоходна артилерия с 155-милиметрово оръдие

Словакия се населява от около 5 милиона души, няма излаз на море, а територията й е 2 пъти по-малка от българската. Въпреки това бившата чехословашка република създава една от най-успешните самоходни артилерии в света - "Сузана-2".

Историята започва в края на 70-те, когато Чехословакия решава да намали зависимостта си от съветския военно-промишлен комплекс, като разработи своя собствена мобилна артилерийска установка с мощно оръдие. Вместо да се заложи на верижна схема, чехословашките инженери използват 8-колесно шаси със задвижване на всяко колело. Оръдието пък е 152-милиметрово, а на бял свят се появява самоходната артилерийска установка "Сузана".

След разпада на Чехословакия, заводът, произвеждал оръдието, остава в границите на Словакия. Вместо той да бъде зарязан на произвола на съдбата или приватизиран на безценица, словашката държава запазва контрола над фабриката и дори модернизира част от оборудването му. След няколкогодишна разработка през 2004 година на бял свят се ражда подобрена версия на самоходното оръдие, наречена "Сузана-2".

8-колесната машина е дълга 14 метра, а екипажът, обслужващ оръдието, дори разполага с климатик. Що се отнася до оръдието, то е 155-милиметрово по стандарт на НАТО и е с дължина от малко над 8 метра. Теглото му е близо 2 тона, а в автоматичен режим може да изстрелва по един снаряд на минута. Ако оръдието се зарежда от човек, скорострелността нараства до 2 изстрела в минута.

Минималният обсег е 5 километра, а максималният е 41 километра, като точността е много висока.

Мощта на пораженията, които може да нанесе "Сузана-2", замиси от използваните снаряди, като някой от тях са високо-експлозивни и с дължина от 1 метър.

Самоходната артилерия е бронирана и може да издържа на удари на бронебойни картечници, а екипажът й има химическа, биологическа и радиационна защита. За да подобрят шансът за оцеляване на машината, тя разполага с множество цеви, изстрелващи димни гранати.

Двигателят има мощност от 442 конски сили, а максималната скорост по път е 80 км/ч. "Сузана-2" може да се движи по-силно неравни терени.

Днес със "Сузана-2" са въоръжени армиите на Словакия и Кипър. Словашкото оръдие обаче е закупено в големи количества и монтирано на различни платформи, като Полша разполага с над 100 бройки от него.

Що се отнася до военния завод ZTS, произвеждащ "Сузана-2", освен различните оръдия, муниции


и останалата си военна продукция, той прави и цивилно оборудване в областта на машиностроенето.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  volxov5 23 окт 2018, 22:41
   
  6
   
  1

  Когато са били заедно с Чехите е била ``DANA vz. 77 c 152 mm.оръдие.
  Следващата модернизация ,откъдето тръгват е 152 mm ShKH Ondava.

  Може ,да я видите и под друго име ``Zuzana, Zuzana 2, Himalaya ,Diana и Eva. c 155 mm.

  p.s

  Целият проект от създаването до производство е дело на Констр.бюро ``Konštrukta Defence a. s`` в Тренчин

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker