Полк. Сашо Евлогиев: Армията и обществото вървят ръка за ръка

Pan.bg 20 окт 2018 | 11:24 views (867) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

Не е възможно изграждането на съвременно гражданско общество без опора в настоящето и силна вяра в бъдещето. Няма и не може да има народ без вяра и религия. Това са основните елементи и най-вярното мерило за нивото на морала на гражданското общество.
От Покръстването на българския народ през 865 г. до днес българската държавност се е крепяла на два главни фундамента – Българската армия и Българската православна църква. Академичният, административният и обслужващият състав на Факултет „Артилерия, ПВО и КИС” – гр. Шумен, на Националния военен университет „Васил Левски” подържа създадени богати традиции и сме инициатори на нови такива в отношенията между армията и Църквата.


С тези думи на полковник Сашо Евлогиев беше дадено началото на демонстративните стрелби на полигон „Марково“ край Шумен, на който участваха разчети само от курсанти.
По-рано във Факултет „Артилерия, ПВО и КИС” се проведе „Форум отбранителни технологии 2018”, включващ: научна конференция с международно участие, изложение на продукти за сигурност и отбрана, демонстративни стрелби. Това беше съвместна инициатива на Национален военен университет „Васил Левски“; факултет „Артилерия, ПВО и КИС”; Военна техническа академия „Фердинанд І” – Букурещ, Румъния; Университет за военни науки – Варшава, Полша; Военновъздушна академия „Хенри Коанда” – Брашов, Румъния; Академия по технологии – Резекне, Латвия; Военен университет по технологии – Варшава, Полша. Проектът е съфинансиран от Фонд „Научни изследвания” на МОН.
Международната научна конференция беше открита в брифинг зала на Департамент „Чуждоезиково обучение” от полк. доц. д-р инж. Дилян Димитров – декан на шуменския факулет.
В рамките на форума беше направена презентация на „Оптоелектрон Груп” АД – Панагюрище. Най-атрактивната част от събитието бяха демонстративните стрелби на Артилерийско-стрелковия полигон „Марково”.
Курсантите демонстрираха стрелба с пистолет „Макаров“, 5,45-мм автомат „Калашников-АК 74“, 7,62 – мм автомат „Калашников АК-47“, 7,62-мм лека картечница „Калашников ПК“, 5,45-мм картечница РПК-74, 7,62-мм снайперска пушка „Драгунов“, както още и СПГ-9, „Фагот“ ЗУ-23-2, „Гвоздика“, „Тунджа“, МТ-12, Д-20 и БМ-21 „Град“.

С риск за живота си курсанти спасяват жена от удавяне

image

Във Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ при НВУ „Васил Левски“ – В. Търново, бяха наградени курсанти. Младши сержант Мирослав Каров и старши сержант Михаил Михайлов от факултета бяха наградени за проявената всеотдайност и храброст при спасяване на живота на Радка Стоименова. Инцидентът става
на 30 юли тази година край езерото „Рибката”, близо до Смолян. Момчета, с риск за собствения си живот, спасяват давещата се жена, завиват я с дрехи и се обаждат на Спешния телефон 112. От името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов бригаден генерал д-р Пламен Богданов, началник на Националния военен университет, връчи наградите.
Началникът на НВУ беше изключително горд с тази постъпка. Имаше тържествен ритуал тук във факултета, за да може това да се чуе още веднъж и да се разбере, че в България има и такива млади хора. Това каза деканът на факултета в Шумен полк. доц. д-р инж. Дилян Димитров.
"Отидох на риба и докато ловях, забелязах жената, която стоеше до водата и гледаше езерото. След това се прибрах и по-късно излязох с приятели. Един от приятелите ми показа снимка на жена, която се издирва. Бяхме шест човека и решихме да отидем да проверим дали жената е същата, която видях до езерото. Когато отидохме там, тя вече беше във водата и се давеше. Като я видяхме така, веднага скочихме във водата и успяхме да я извадим." Това разказа пред военния вестник старши сержант Михаил Михайлов.
"Постъпката ни не е нещо, което изисква да се дават награди. Ние просто го направихме, защото видяхме, че жената се дави, и реагирахме. За нас е неприемливо да гледаме и да не вземем никакви мерки да спасим давещ се човек", сподели младши сержант Мирослав Каров.
Двамата виждат бъдещето си в армията – и по-специално в Смолян, ако е възможно.

Бъдещето на БА в усмивката на един старши сержант

image

Старши сержант Веска Даскалова от 4-ти курс на специалност „Полева артилерия“ при военния факултет в Шумен спечели овациите на всички, които присъстваха на демонстративните стрелби на полигон „Марково“ край Шумен.
Тя отговаря ясно, докладва по Устав и според мен има много голямо бъдеще в армията, защото е родена за командир, просто й идва отвътре. Това сподели пред военния вестник деканът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ полковник доц. д-р инж. Дилян Димитров за своята възпитаничка и бъдещ артилерийски офицер.
Все още е нетрадиционно да има жена в Българската армия. Аз обаче от малка търся адреналина, харесвам по-мъжките професии и това беше основната причина, поради която и реших да се запиша в Националния военен университет за курсант. Това сподели старши сержант Даскалова пред екипа ни.
Стана ясно, че в семейството й има и други военни. Те приемат избора й да стане офицер в армията много положително, защото в БА всички се учат на отговорност, организираност и дисциплина и именно заради това родителите й приемат лесно избора й на професия.
Имам още година и половина да избера къде да служа, защото това е нещо, което ще повлияе на живота ми, и няма да взема това решение бързо, казва още старши сержант Веска Даскалова.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker