Бюджет 2019: Няма я очакваната сериозна промяна на военните заплати

Pan.bg 22 окт 2018 | 20:49 views (832) commentaries(1)
img Спирдон Спирдонов

Предвижда се промяна на Закона за държавния служител, която ще засегне тези държавни служители, които са упражнили правото си на пенсия. Военнослужещите обаче се назначават и освобождават по Закона за отбраната и Въоръжените сили.

Базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност на военнослужещите и другите служители в сектор „Сигурност” остава и през следващата година 380 лв. Това става ясно от публикувания проект на държавния бюджет за 2019 г. Т.е. няма да има сериозна промяна на размера на военните заплати. Това се потвърждава и от предвидените разходи за персонал в бюджета на МО. Те са 995 922, 3 хил. лв., докато за тази година са 911 730 хил. лв. Увеличението е с 84 192 хил. лв. Това е и сумата, с която ще се увеличи разходната част в бюджета на МО. От 1 193 319 хил. лв. тя ще стане 1 277 511, 3 хил. лв. Прави впечатление, че няма промяна в размера на капиталовите разходи. Те си остават 55 364 хил. лв.

Предвижда се промяна на Закона за държавния служител. С приемането й няма да могат да бъдат назначавани за държавни служители упражнилите право на пенсия, включително и по чл. 69 от КСО. Очевидно, тук попадат и военните пенсионери. Назначените вече следва да бъдат освободени с едномесечно предизвестие. Трябва да уточним, че военнослужещите не се назначават и освобождават по Закона за държавния служител, а по Закона за отбраната и Въоръжените сили. Това би трябвало да означава, че военнослужещите, които са упражнили правото си на пенсия и продължават да служат няма да бъдат засегнати от промените.

Според мотивите към проекта е спазено изискването за достигане на разходите за отбрана до определения процент от БВП в съответствие с Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП на Република България до 2024 г., одобрен с РМС № 3/04.01.2018 г., с което ще се предостави възможност за изпълнение на Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020, приета с Решение на Народното събрание от 25.11.2015 г. Осигурени са средства за поддържане и развитие на националните отбранителни способности и способностите, свързани с колективната отбрана, в т.ч. средства


за изпълнение на одобрените от Народното събрание инвестиционни проекти за модернизация „Придобиване на нов тип боен самолет”, „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб” и „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”.

Общо разходите по функционален принцип за група „Отбрана” в проекта за 2019 г. са в размер на 1 708,8 млн. лв., което представлява 1,47% от БВП. За целите на представяне на финансова информация за разходите за отбрана към НАТО, Министерството на отбраната включва разходите по бюджета на МО и трансферите на държавните висши военни училища, които са предвидени освен по група „Отбрана“ и по други функции. В проекта за 2019 г. общо разходите за отбрана възлизат на 1 839,3 млн. лв., което представлява 1,58% от БВП. В тези разходи не са включени разходите за пенсии, изплащани на бившите военни и цивилни служители, които са от системата на Министерството на отбраната.

И още - минималната възраст за пенсиониране на работещите в сектор „Сигурност” продължава да се увеличава с по 2 месеца до достигане на 53 години и 8 месеца през 2021 г.;
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  глобално гладен 23 окт 2018, 07:26
   
  3
   
  0

  "Базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност на военнослужещите и другите служители в сектор „Сигурност” остава и през следващата година 380 лв.Т.е. няма да има сериозна промяна на размера на военните заплати. " Без коментар!!!!!!! Риклема.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker