107 офицери с дипломи от Военната академия

Pan.bg 02 ное 2018 | 12:15 views (1979) commentaries(9)
img Източник:"Armymedia.bg'';в-к"БА";АВТОР ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

Във Военна академия „Г. С. Раковски“ се проведе тържествен акт по връчването на дипломите на завършилите своето обучение офицери във военната ни Алма матер от Випуск „Ботевски“. Дипломи получиха 107 офицери – слушатели в шест специализации от „Организация и управление на военните формирования на оперативно ниво“ и от професионално направление „Военно дело“.
Завършилите от випуска се дипломираха с общ успех „Много добър 5,28. Слушателите от редовна форма на обучение постигнаха отличен успех – 5,50.

Гордеем се с всички вас. Признанието, което получавате за своето усърдие, идва с компетентностите, които вие получихте в Академията. Вярвам, че усърдният ви труд, положен от всички вас, е дал не само необходимите знания, но и нравствените устои да следвате неотклонно вашите дела така, както го е правил и патронът на Академията и създателят на Първата българска легия Георги Стойков Раковски. Това каза в словото си началникът на ВА „Г. С. Раковски“ генерал-майор д-р Груди Ангелов.
Военна академия е школа за командири, където се придобиват специфични познания. Не спирайте да ги надграждате, не спирайте да търсите! Вашите бъдещи успехи ще са гордост и за нас – вашите преподаватели. Работете с усърдие, самочувствие на доблестни командири и щабни офицери. Вие сте достойни наследници и носители на славните традиции, родолюбие и мъжество, съхранени през годините. Бъдете гарант за престижа на българския офицер навсякъде така, както са го правили предците ни! Убеден съм, че с назначенията ви във формированията на Българската армия вие ще приложите на практика наученото и ще се развиете като офицери, способни да се справят с предизвикателствата на съвременната среда за сигурност, каза още генерал-майор Ангелов. Той призова випускниците никога да не забравят думите на полковник Дрангов: „Бъди силен, бъди много силен, по-силен, отколкото трябва, прави са силните, живеят достойните, господстват победителите!“.

image

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов офицерите, които са завършили пълния курс на обучение по специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво“ на факултет „Командно-щабен“ – ВА „Г. С. Раковски“, са зачислени във випуск „Ботевски“ и са назначени на длъжности, както и са повишени във военно звание.
Първенец на випуск „Ботевски“ от професионално направление „Военно дело“ е капитан-лейтенант Христо Генчев. Той е


повишен във военно звание капитан III ранг. Пагоните и дипломата на първенеца бяха връчени от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.

Генерал Андрей Боцев: Човешкият ресурс стои в основата

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев поздрави випускниците на ВА „Г. С. Раковски“ с успешното завършване. Всяка следваща степен във военното образование дава още знания, по-широк мироглед и по-голяма възможност за реализация във Въоръжените сили. В национално значим план това предоставя сериозно подготвен личен състав, хора със знания и лидерски качества, способни ефективно да ръководят своите подчинени и да изпълняват задачи в интерес на сигурността. Това каза още в словото си началникът на отбраната.
Днес усилията са насочени в посока на модернизация на Въоръжените сили, защото е важно да разполагаме със съвременни въоръжение и бойна техника, за да изпълняваме с увереност конституционните си задължения. Човешкият ресурс стои в основата на управление на процесите. Това е най-същественият актив във сектор „Сигурност и отбрана“. Средствата, вложени в човешкия ресурс, са изключителна инвестиция, подчерта генерал Боцев. Той допълни, че военното ръководство на Министерството на отбраната и на Българската армия вярват, че средствата, заделени за обучението на офицерите, се капитализират във времето.
Разчитаме да приложите придобитите тук нови знания по местата си на назначение, да проявите мотивация и воля, да спомогнете за качественото изпълнение на задачите и за развитие на способностите на военните формирования, обърна се към випускниците генерал Боцев.
Началникът на отбраната подчерта, че ръководството и академичният състав на Академията са положили усилия, за да въоръжат със знания офицерите, и са се постарали да отговорят на високите критерии за приложение и качество на преподавания материал.

image

Президентът Румен Радев: Предстоят по-добри времена за Въоръжените сили

Убеден съм, че предстоят по-добри времена, че Българските въоръжени сили ще имат ресурс, адекватен на задачите в съвременната динамична среда за сигурност. По-добрите условия, в които вие да разгърнете вашия голям потенциал, не зависят само от финансовото осигуряване. Те са и въпрос на правилно приоретизиране, на научен подход и ефективна организация, на лидерство и борбеност от всеки един от вас. Това каза в словото си във Военната академия държавният глава Румен Радев. Президентът прие строя на випускниците и ги поздрави с успешното завършване на обучението им.
В приветствието си президентът посочи, че пред випускниците стои път, осеян с предизвикателства, по който от тях като командири ще се изисква все повече за изграждането на съвременни отбранителни способности и съвместимост.
По този нелек път ще успеят тези, които са усвоили най-важните уроци от Военната академия, написани от славни поколения преподаватели и слушатели преди вас – да не разчитате само на добрата основа, която Ви предоставя Академията, а да продължавате неотклонно да търсите нови знания и подходи през цялото си кариерно развитие. Да останете верни на културата на съвместно мислене и действие, която се гради всеки ден във Военната академия, допълни президентът Радев.
Държавният глава призова младите командири да не спират да търсят нови знания и подходи през цялото си кариерно развитие, служейки предано на народа и отечеството си.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  Trenin 05 ное 2018, 00:26
   
  8
   
  11

  На коктеила г-н президентът е изразил съжаление,че випускниците са пропуснали историческия шанс да станат хибридни военни както техните командири.

 2. #2
  fsb 06 ное 2018, 21:36
   
  6
   
  0

  Президентът ВЪОБЩЕ не беше на коктейла, тръгна си 30-40 мин. преди това

 3. #3
  TOP 07 ное 2018, 00:36
   
  16
   
  5

  Поредната порция неподготвени и незнаещи бъдещи командири и началници!
  Не визирам всички, но 90 % ДА.
  Крайно време е да се промени, както управлението на ВА, така и реда за кандидатстване в същата.
  Защото не може комплексари и лаици да командват, а кадърните и знаещи офицери, да се отчуждават от общата идея Българска армия.
  Ако и за напред остане така, нищо добро не ни чака!
  Винаги обречени на комплексарските решения на завършилите, нямащи нищо общо с войсковата служба!

 4. #4
  XXX1 07 ное 2018, 10:27
   
  19
   
  3

  #3 Напълно си прав, за съжаление. Като знам кои завършиха ВА и лошо ми става... повечето от тях едвам завършиха и военното училище, а сеща ще стават старши офицери. Факт е, че броят на кадърните които завършват ВА е изключително малък.

 5. #5
  Брандов 07 ное 2018, 22:29
   
  11
   
  2

  До 3 и 4. Справка к-н Накева. Така и не разбрала къде се намира и какво значи абревиатурата КЩУ. Ако знае какво е абревиатура.

 6. #6
  xxl 08 ное 2018, 14:39
   
  9
   
  0

  Рибата се вмирисва от главата, не са виновни слушателите че такава е системата...

 7. #7
  Система 08 ное 2018, 17:09
   
  9
   
  3

  Отговор на коментар: #6
  Повечето академици са си увредени още преди да влязат в академията. За тези с 'китайската' академия пък да не говорим. За пример има един Пенчев.

 8. #8
  #№7 система 08 ное 2018, 18:12
   
  9
   
  1

  Пак стигаме до извода, че системата е допуснала да станат военни и след това да влезнат в академията. Нарицателни могат да бъдат дадени много, но работата на един командир е да прецени къде дадения човек да е най - полезен и натам да го насочи в кариерното му развитие, но този урок е пропуснат в учебния план и във военното училище и във военна академия.

 9. #9
  akademik Suworow 11 ное 2018, 18:42
   
  4
   
  2

  Абе верно ли, че "генерал" Груя е разбил академията

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker