Трудно трасе за силни мъже и жени

Pan.bg 02 ное 2018 | 12:41 views (1439) commentaries(1)
img Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР ЦОНЧО ДРАГАНСКИ

При отлична организация в 61-ва Стрямска бригада се проведе състезанието по военноприложни спортове „Рейнджър-18” във връзка с празника на Сухопътните войски – 19 ноември, и под егидата на инициативата на Министерството на отбраната „Бъди войник”

image

Последният стартирал отбор финишира в района на автодрум „Иганово” около 15,00 ч. След него бавно премина медицинският автомобил. Даден бе краят на започналото в 9,00 ч на учебен полигон „Анево” състезание по военноприложни спортове „Рейнджър-18”.

Тази надпревара, както обяви заместник-командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада полковник Станимир Христов, се проведе за четвърта поредна година. И в предишните години състезанието е било във връзка с празника на Сухопътните войски – 19 ноември, но сега бе и под егидата на инициативата на Министерството на отбраната „Бъди войник” с цел популяризирането на Българската армия.

Състезаваха се 11 отбора от формированията и щаба

на бригадата. Изискването към тимовете бе те да са от 5 военнослужещи в състав – един офицер, един сержант и трима войници, като един от участниците е жена.

На всеки елемент от състезанието имаше съдия и квестори, които следяха за правилното изпълнение на упражненията.

Главен съдия бе главният сержант на бригадата старшина Дамян Пеневски. Под неговото ръководство комисията от главни сержанти на формированията работеше прецизно по резултатите. Зависимост от това, дали правилно или неправилно се изпълняваха задачите, се начисляваха наказателни точки, намаляваха се или се прибавяха допълнителни минути. Едно от „наказанията” бе правене на лицеви опори от състезателите, а така се губеше и време. Въобще трябваше да си поне главен сержант на формирование, за да се справиш със сложните пресмятания. Накрая се оказа, че само

секунди предрешиха класиранетона отборите.

image
Победителите от отбора на 1-ви механизиран батальон

Победител стана тимът на 1-ви механизиран батальон. Всъщност победители бяха всички участници, защото те се справиха с разнообразни задачи по тежкото планинско трасе, и то при силен насрещен вятър.
Не могат да бъдат представени всички военнослужещи, участвали в тежкото състезание по военноприложни спортове „Рейнджър-18”. Но всички от тях заслужават признание за това, което извършиха.

Отборът на батальона ISTAR бе воден от лейтенант Тенчо Караенев. Завършил е НВУ „Васил Левски” през 2017 г. Една година е служил в 42-ри механизиран батальон в Ямбол и

от три месеца е в батальон ISTAR на 61-ва бригада в Казанлък. Тренира смесени бойни изкуства. Респектиращи са постиженията му – в полутежка категория два пъти е бил втори в света и още два пъти е завършвал трети на европейски първенства. А колко са републиканските му титли? Затрудни се да ги изброи, може би колкото са били и участията му – 7 или 8. Но от две години не се състезава, тъй като е трябвало да завърши военното си образование. Понякога помага на своя треньор в родния му град Казанлък, като води тренировките в клуба по смесени бойни изкуства „Аргос ММА”. Преди да се посвети на бойните изкуства е тренирал футбол. Сгоден е и с приятелката си Виктория живеят на семейни начала.

image

Състезанието ми хареса, бе достатъчно тежко с оглед на подготовката. Включваше

елементи, изискващи различни качества

на военнослужещите. Доволен съм от отбора. Всеки от тях показа своя максимум повече, отколкото даваше при подготовката. Да, трудно бе, но трудното не би трябвало да ни спира, обобщи лейтенант Тенчо Караенев.

image

В състава на отбора на батальон ISTAR бе и младши сержант Жанета Георгиева. Незабравима бе нейната голяма емоция след отличната си стрелба. Станала е войник през 2008 г. и след това е повишена в сержантско звание. Посочи, че не пропуска и ден, в който да не бяга от 3 до 6 км. Без притеснение каза, че може веднага да мине отново по трасето, но… без оръжие.

От същия тим бе и снайперистът редник Николай Иванов. Сподели, че поради силния вятър най-много го е забавило поставянето на облеклото за ЯХБЗ. И философски отбеляза, че състезанието е могло да бъде и по-трудно, и по-лесно. Но щом стана въпрос за облекла, как не се намери и един военнослужещ, който да сподели, че е доволен от качеството на сегашната униформа в армията. А може би пък изискванията им вече са повишени?

Капитан на отбора на 1-ви механизиран батальон бе лейтенант Калоян Цветков. Завършил е НВУ „Васил Левски” през 2017 г. със специалност „Мотопехотни и танкови войски” и е назначен за командир на механизиран взвод. Занимава се с най-различни спортове. Но поддържа формата си най-вече с фитнес и бягане на дълги разстояния. В Габрово е участвал в състезанието Commando Challende-18 с други военнослужещи от бригадата и са се класирали трети. А за „Рейнджър-18” са се подготвяли около седмица, което предвид другите дейности приема за нормално. Тренирали са всеки един от елементите и са провели две стрелби. Бе категоричен – всички сме добре физически и не беше трудно да се подготвим.

Командирът на отделение младши сержант Ганчо Петров от същия отбор изказа своето

задоволство от постигнатото

Отчете, че са подценили издърпването на джипа, изглеждало е лесно и са дали всичко от себе си. Но този първи елемент на състезанието им е отнел доста усилия и след това е трябвало по време по маршрута да се възстановяват. Трябвало е според него да дърпат джипа по-бавно и да запазят силите си, защото на това учебно място не се печели много време.

Ефрейтор Таня Черкезова от този тим на 1-ви батальон също е командир на отделение. В армията е от 2005 г. Не крие, че теренът наистина е бил труден, особено след изтощението от дърпането на УАЗ-ката.

Преди години е участвала в много състезания по лека атлетика и футбол. Сега отделям време предимно за фитнес, тъй като годините ми напредват, а и родителите трябва да си гледат семействата, с усмивка обясни ефрейтор Таня Черкезова.

image

Друг член на отбора е снайперистът редник Анатоли Божинов. Тренирал е различни спортове, сега набляга повече на бойните. Съвсем наскоро е участвал в най-голямото досега международно състезание по стрелковия спорт Т-Клас. Участвал е също на състезания по дуелна и щафетна стрелба, на военен трибой, в преходи по 40 км и на много други изпитания. Има 4 мисии в Афганистан.

Ефрейтор Цветан Джорев от същия отбор е от 14 г. военнослужещ. Мерил е сили в състезания по военен трибой и по динамична стрелба. Играе футбол и е централен защитник в „Металик” – Сопот. Лаконично заключи – за мен нямаше трудности, хванахме едно темпо и завършихме с него.

Учебни места

№ 1 – Теглене на аварирала машина
№ 2 – Натоварване на боеприпаси и материални средства на ТАПП
№ 3 – Евакуация на ранен от купола на БМП-1
№ 4 – Допопълване на боекомплекта с боеприпаси с преминаване през бойното поле
№ 5 – Хвърляне на ръчна граната
№ 6 – Пренасяне на туби с гориво по разрушен мост
№ 7 – Преминаване на заразен участък и евакуация на пострадал от горяща сграда
№ 8 – Сглобяване и стрелба с автомат „Калашников”
№ 9 – Сглобяване и стрелба с пистолет „Макаров”
№ 10 – Попадане на патрул на импровизирано взривно устройство


Заместник-командирът по логистичното осигуряване на артилерийския дивизион майор Стефан Проданов бе капитан на тима на формированието. Зад гърба му са десетки състезания, тъй като е бил физкултурник на 61-ва бригада. Сега води по-младите и им показва пътя към успеха. Участвам, но, изглежда, желанието ми е по-силно от възможностите, отбеляза шеговито майорът. Все пак отборът му зае престижното шесто място.

image

Превърнахте това състезание в един празник. Близки са резултатите на отборите. Благодаря ви за старанието, за участието в „Рейнджър-18” в навечериета на празника на Сухопътните войски, благодаря на организаторите, на командирите, които подготвиха това състезание. С тези думи командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов закри оспорваната надпревара.


Призьорите

Първо място – отборът на 1-ви механизиран батальон (време 51,00 мин) в състав: лейтенант Калоян Цветков, младши сержант Ганчо Петров, ефрейтор Цветан Джорев, ефрейтор Таня Черкезова и редник Анатоли Божинов.
Командир на батальона подполковник Станислав Малешков.

Второ място – отборът на 3-ти механизиран батальон (време 53 мин и 20 сек) в състав: лейтенант Кристиан Генов, младши сержант Цвятко Костадинов, ефрейтор Георги Тодоров, редник Геновева Димова и редник Георги Минков. Командир на батальона подполковник Митко Балтов.

Трето място – отборът на батальон ISTAR (време: 53 мин и 23 сек) в състав: лейтенант Тенчо Караенев, младши сержант Тотьо Христов, младши сержант Жанета Георгиева, ефрейтор Димитър Георгиев и редник Николай Иванов. Командир на батальона подполковник Десислав Иванов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  лют кашик 02 ное 2018, 15:23
   
  16
   
  1

  Браво на колегите и колежките,добре са се справили!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker