Руски генерал: Нашата ПРО "Мъртвата ръка" ще е безполезна пред новите ракети на САЩ в Европа

Pan.bg 09 ное 2018 | 19:19 views (1828) commentaries(3)
img
blitz.bg


Бившият началник на Главния щаб на Ракетните войски със стратегическо предназначение (1994-1996) генерал-полковник Виктор Есин обясни защо руската система за автоматичен ядрен удар "Периметър" може да се окаже безполезна в случай на военен конфликт.

Според Есин, тази система, известна на Запад като Dead Hand - "Мъртвата ръка", може да изгуби своята ефективност след излизането на САЩ на договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег на действие. В момента, отбелязва той, системата функционира и е преминала модернизиране. "Но когато тя сработи, ние ще имаме вече много малко средства - ние ще можем да изстреляме само ракетите, които оцелеят след първия удар на агресора", смята Есин.

САЩ могат да постигнат това, ако разположат в Европа ракети със среден обсег, които нарушават въпросния договор. С помощта на тези ракети те могат да унищожат основната част на ракетните средства в европейската част на Русия, а останалите да бъдат прихванати по време на полет, посредством ПРО, отбелязва той.

Есин подчертава, че в при създателите се условия Русия ще трябва да преразгледа военната си доктрина и в ускорен режим да произвежда ракети със среден обсег. Според него, при тези малки срокове това може да стане на базата на тристрепенната ракета "Ярс".

"Честно казано, с ефективен отговор на американските ракети със среден обсег в Европа засега ние не разполагаме. Ако САЩ започнат разгръщането в Европа на свои ракети, ние няма да можем да направим нищо друго, освен да се откажем от доктрината за ответен удар и да преминем към доктрината на изпреварващ удар", заяви Есин.

При това той смята, че Русия трябва да заложи на развитието на хиперзвуковото оръжие, с отговор на което Западът все още не разполага.

"Най-важното, според мен, е увеличаването на хиперзвуковите средства, за да може моментално да се отговори на противника. Колкото по-страшно е оръжието, с което разполагаш, толкова е по-малка вероятността от военен конфликт", смята Есин.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Borei 10 ное 2018, 00:46
   
  10
   
  4

  "Бившият началник на Главния щаб на Ракетните войски със стратегическо предназначение (1994-1996) генерал-полковник Виктор Есин..."

  Изкуфял старец!

  Този изобщо няма представа, за днешното състояние на РВСН!
  Нека погледне първо картата на Русия и после да говори тези глупости!
  Русия е огромна страна. Наземните установки може да разположи дори чак в близост до Аляска в градовете Ванкарем, Беринговский, Лорино и подобни! Което е на хиляди километри от Европа! И кой знае, къде ще са???

  И още нещо: Повечето ракети днес на РВСН са на мобилни установки и в подводниците!
  И още нещо: САЩ не са още започнали даже да произвеждат такива ракети с малък и среден обсег (за наземно базиране, а Тамоховките им са вече нефелни, войната в Сирия го показа) и не са ги разположили още в Европа. ДО тогава ще минат още много години на разработка и договори с европейците!
  И още нещо: Не се знае, дали европейците ще се съгласят днес да станат пак мишена на руските ядрени оръжия?
  И още нещо: Какво пречи на Русия да увеличи ядреният заряд на всяка от ракетите им в подводниците и на подводните торпеда "Посейдон" напр. на 300 или 500 Мегатона? Те имат 34 тона Плутоний, който остана неунищожен и се наработва даже още! Само един заряд напр. от 300 Мегатона е в състояние да унищожи космическо тяло, колкото е Луната и да го превърне в прах! За това и за САЩ напълно ще стигне и една такава мощна ракета...
  И още нещо: САЩ са лесно унищожаеми и гео-физически, понеже там територията е нестабилна. Има и един мегавулкан - Йелоустоун, на който много малко му трябва, за да се "събуди" и закопае половината САЩ с лава и пепел!

  И да предположим САЩ са изстреляли от Европа ракети с ядрен заряд към Русия! Военните веднага ще разберат и знаят, че имат само няколко минути за реакция! Напълно е възможно такава информация даже да се свърже автоматично с изстрелването на руските ракети веднага! И тогава и Европа и САЩ също са веднага пътници!

  НО, да предположим, че Русия не е реагирала изобщо и вече огромна територия от нея е унищожена. НО мобилните й установки с ракетите, подводниците, а също и ядрените им торпеда "Посейдон" са останали, понеже никой не знае, къде са били в момента, за да са били цел на унищожение!
  И тогава "Периметър" сам ще ги изпрати към САЩ! И както казах, какво им пречи на руснаците, точно тези ракети, които са мобилни, да имат огромен заряд, който да гарантира пълното унищожение на тези фашисти? Само две ракети напр. с по 1 Гигатон тротилов еквивалент и гуд бай Америка! Мощноста днес не е проблем, въпрос е само на математика!
  Русия имаше 1961-ва г. термоядрена бомба с 58 Мегатона мощ, а днес е 2018-та г. . Над 50 г. развитие е това! 6 бойни глави "Авангард", всяка с по 58 Мегатона, на един "Сармат" и ето ти отговора на излизането на САЩ и от този договор :)! И тези "Сармати " могат да бъдат разположени много далече от Европа, руското ПРО ще успее да прихване повечето от ракетите, прелитащи много време над руска територия!

  И както каза Путин, "...какво да ни пука за САЩ и света, ако нас ни няма вече?..."

 2. #2
  Borei 10 ное 2018, 07:34
   
  7
   
  0

  Отговор на коментар: #2

  ПСИХОПАТ!
  Заври се на сащиянските негри в задника!
  Напълно си изперкал и трябва да се лекуваш!
  САЩ=ФАЩ са фашисти, а ти винаги си на тяхна страна!

  Русия е българска!
  Там нашите хора преди стотици години са занесли нашият език и ген!

  Като си вече изкукал има и добри решения:
  Качи се на най-голямата сграда в града и скочи от там на цимент или асфалт.
  Ако си вече стар и немощен (понеже ми е трудно да си представя умен и млад човек, толкова зле да е закъсал с мозъка), вземи два пирона, отиди до един контакт и с двете ръце ги вкарай в двете гнезда, като държиш по отделно един в лявата и другият в дясната ръка! Така токът ще те отърве от "болшевики", "джендъри", "руснаци" и от самият теб!

  Ние и Русия ще победим дебилните Запад и ФАЩ!

 3. #3
  Иван Бориславов-2 10 ное 2018, 08:14
   
  3
   
  0

  Този №2 дали няма генетична връзка с едно същество, носещо фамилията на "най-любимия" ми политик от новата история на България? Но сега да го дава анонимно, поради спечелената вече всенародна "любов" във форума.
  То да имаше начин всичко между канадската и мексиканската граница да се изтрие като молив с гума, без да се засегнат хората северно и южно от тази зона, човечеството щеше да си отдъхне, но са жалост няма! Изтриването на "зоната" с посочените от Борей средства ще е свързано с глобална катастрофа. Но много е вероятно самите обитатели на "зоната" да предизвикат това самоубийство на днешната цивилизация. Много ще е жалко...

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker