Музеи се борят за копернабивач

Pan.bg 12 ное 2018 | 11:48 views (701) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР АНДРЕЙ РАНГЕЛОВ

image
Копернабивачът е гордост за всеки музей

Копернабивач и десетки други машини, специални прибори, апаратура и екипировка се съхраняват в музея на Инженерните войски в Свищов. Експозицията, разположена в паркова зона в края на дунавския град

предизвиква с уникалността си възхищението на посетителите и благородната колегиална завист на други подобни културноисторически институции. Музеят е на подчинение на 55-и инженерен полк в Белене.
Преди време от Националния военноисторически музей искаха да вземат този копернабивач, споделя редник Николай Димитров. Той е отговорник на музея в дунавския град и с още неколцина цивилни служители се грижи за уникалната експозиция. Свищовлии не си дали ценния експонат. Сега копернабивачът стои редом с другите машини в инженерния музей.

Експонатите в Свищов имат надлежно оформени документи. По такъв начин техниката е спасена от опасността да бъде бракувана и унищожена. Всяка от машините притежава съответния сертификат.

Някои от експонатите са от модели, които все още са на въоръжение, а други вече са излезли от употреба след десетилетия служба във войските. Всъщност военната инженерна техника има

внушително продължителен жизнен цикъл

При необходимата поддръжка тя може да функционира безпроблемно десетилетия наред. В момента в Инженерните войски например има машини, които са влезли на въоръжение преди повече от 40 г. и досега продължават да се използват пълноценно по предназначението си.

image
Водоплаващият автомобил е компактна амфибия

Недалеч от копернабивача може да се види МАВ – „малък автомобил водоплаващ”. Амфибията е мечта за колекционерите. „В Пловдив има един такъв, ще го пускат в гребния канал. Автомобилът е хубав, както върви на сушата, влиза и във водата”, обяснява редник Димитров.
На отделен постамент встрани е разположен първият понтон, използван във войските. С нареждането на няколко такива конструкции се образва понтонен мост, с който може да се преодолее всяка река или друга водна преграда.

image
Мостопоставачът е с шаси от танк Т-55

Недалеч е друга амфибия – К 61. По-новата версия на машината и досега е на въоръжение в 55-и инженерен полк в Белене. Нещо повече. С такъв плаващ транспортьор воините от полка оказваха помощ на населението при наводнението в Мизия през 2014 г.

А това е пътен минен разставач, посочва редник Димитров към друг експонат в двора на музея. Машината
последователно

директно вкопава мините

С предната си част разравя почвата, а отзад заравя мината. При това може да се променя дълбочината на вкопаване на боеприпаса.

В експозицията е и друга емблематична инженерна машина. Тя е от серията БАТ. За нея буквално прегради няма.

image
Редник Николай Димитров се грижи за изрядния вид на музейната експозиция

Новите версии на огромния военен булдозер и досега не само изпълняват задачи в армейския строй, но и оказват помощ през зимата на закъсали хора по пътищата. В подобни ситуации през последните години именно верижните батове бяха единствената техника, която успя да просече преспите и да извлече автомобили по шосетата, след като дори обикновените фадроми и булдозери също затъваха в снеговете.
Още много други инженерни машини може да се видят в двора на музея. В сградата също са експонирани интересни прибори, инструменти и екипировки, използвани от сапьори, водлази, понтониери и всички други специалисти от този специфичен род войски.

Край една от стените може да се види една от първите униформи на воините от Инженерни войски. „След Освобождението това им е била униформата. Тази е офицерска, онази сержантска, а там е войнишката”, посочва към добре запазените мундири редник Димитров.

Наблизо във витрини са разположени ордени, медали и плакети

свидетелстващи за богатата история на войските. Не е забравена и специализираната литература. Учебници, наставления, методики, ръководства, албуми и цялата друга книжнина, която подпомага овладавянето на техниката, е грижливо съхранена в музея.

Във витрините са разположени минотърсачи и различни видове мини, както и сапьорен шиш за разузнаване. Наблизо пък е изправен леководолазен костюм от 40-те години на 20 век. „А това е профилограф. Слага се от едната страна на реката, от другата с въже се дърпа и показва релефа на дъното”, обяснява редник Димитров. По такъв начин воините от Инженерните войски са изследвали речното дъно, за да намерят мястото, откъдето е най-добре да преминат войските, които форсират водното препятствие.

image
Понтонен мост над река Вардар, построен от 1-ва понтонна рота през 1916 г., по време на Първата световна война

Сред добре запазените експонати е и водолазен апарат, както и кожен мях, който може да се пълни с вода за пиене. От сапьорните експонати правят впечатление различни машинки за взривяване – руски, немски. По жица те подават ток до обекта, който ще се взривява. На стените на коридорите на сградата пък са разположени табла със снимки от всекидневието на бойците и командирите от Инженерните войски през годините.
„Необходими са средства, за да се поддържа тази експозиция. Самите експонати имат нужда от поддръжка”, казва редник Димитров. И допълва, че тази поддръжка сега се извършва със собствени средства на полка

и на командирите на поделението, но понякога сумите просто не стигат. А музеят е доказал необходимостта от съществуването си като център за патриотично възпитание.

По думите на редник Димитров тук идват на посещение групи от ученици, както и хора, проявяващи интерес към военната история. Особено оживено е в дните на отворени врати. Посетителите, и особено децата, разпитват непрекъснато коя машина за какво е, как действа, какви са възможностите й. По такъв начин младите хора директно се запознават с военната история и се потапят в атмосферата на миналото и настоящето на Инженерните войски. А един ден някои от тях направо избират военната професия за своя съдба.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker